2021. augusztus 10., kedd

Miért lehet a mai, felgyorsult világban is nyári uborkaszezon a nagypolitikában?

Lehet, hogy a kérdésre a legbambább válasz a leginkább megfelelő : a nagypolitika főszereplőinek és szerteágazó apparátusaiknak is szüksége van évente a pihenésre. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha a szövetségesek és ellenfelek is ugyanakkor nyaralnak, különben bármikor mindenütt mozgósítani kellene akár az egész masinériát. S a világ mai állása szerint az északi félgömb nyara erre a lassúbb járatra a leginkább alkalmas. Ebben az évben speciális ugyan a helyzet, hogy a Covid.járvány produkálhat olyan helyi szituációkat, amelyek komolyabb állami beavatkozást igényelnek és amelyeket a helyi politikai elit kell mérlegeljen és eldöntsön - de ez sem zavarja meg a nyarat jobban, mint a helyi aszályok, áradások, erdőtüzek.

Természetesen nincs szó arról, hogy a nagypolitikai uborkaszezon mindenre kiterjedne. Vannak igen lényeges folyamatos "üzemek" is, továbbá az elhatározott nagyobb politikai változtatásoknál a munka derekát célszerű akkor végezni, amikor a villódzó napi események nem kavarnak bele a nagy projektekkel foglalkozók munkájába -s - nem utolsó sorban azoknak az elemző és döntéselőkészító csoportoknak célszerű az uborkaszezon alatt kidolgozni azokat a politikai csomagokat, amelyeket azután a politikusok ősszel bontanak ki.

Idén némileg más a helyzet Magyarországon. A kormány a közelmúltban élezett ki nemzetközi politikai konfliktusokat, valamint jövő tavasszal itthon választások lesznek. Ezért heves propagandaháborúba kezdett abban a nem alaptalan reményben, hogy a takaréklángon üzemelő ellenfelei nem fognak hasonló vehemenciával miatta a pástra lépni.

A magyar kormány számára a következő ősz amúgy is jelentős kihívásokat tartogat. A geopolitikailag legfontosabb USA adminisztráció alighanem leltárt csinált az első félévéről és finomhangolja azokat a lépéseket, amelyeket otthon és a Föld különböző régióiban meg akar tenni az otthoni félidős választásokig. Ez a magyar kormánynak nem sok jót ígér. Az EU vezető államában, Németországban pedig esedékesek a választások, amelyeknek bármi is az eredménye, az eltérő helyzetet produkál az eddig megszokott és gátlástalanul kihasznált kapcsolathoz képest.

Ám még a nagypolitikai kivételt jelentő Magyarország polgárainak is (a Covid negyedik hullámának árnyékában) az idei, szokatlanul meleg nyár az uborkaszezont jelentette. Méginkább azokban az országokban így volt ez, ahol sem a helyi politika, sem a járvány nem zavarta meg a nyarat. Hogy aztán mindenkire várjon az ősz - az eddig nem pontosan körvonalazódott politikai, világgazdasági és járványügyi felhőivel - netán viharfelhőivel.


1 megjegyzés:

  1. Hallottam egy nagyon figyelemre méltót a tévében. Azt, hogy a politikusokra és az üzletemberekre azért nem lehet számítani környezet ügyben, mert mindketten a rövidtávúságra vannak beállítva. Egyedül ha a kisemberek követelik tömegesen a zöld lépéseket és vállalnak negatívumokat is ennek érdekében, akkor történhet valami. Ez arra érv, hogy nemcsak a gyors döntések szükségessége, hanem a hosszú távú célok elérése is meghaladja a végrehajtó hatalom mai lehetőségeit.

    VálaszTörlés