2013. július 2., kedd

A piac és a bürokrácia mixei és a kooperációs hajlandóság

 Amióta kereskedelem létezett, majd jelentkezett a hitel, a váltó, világos volt, hogy egyidejűleg léteznek ilyen olyan felsőbbségek,hatóságok is, amelyek "megvámolják", "szabályozzák" ezt és a szabálysértőket (jó esetben csak azokat) szankcionálják. Ez beavatkozást is jelent, de védelmet is. Erről szól a gazdaságtörténet napjainkig.

A nélkül, hogy érdemileg belemennénk bármiféle problémába, könnyen belátható, hogy tiszta formák nincsenek, de nem is lehetségesek. Mindig valamilyen mix van: hol szerencsésebb, hol kevésbé szerencsés. A mindenkori mixben természetesen érvényre jutnak a mindenkori erőviszonyok. Ugyan mindenki törekszik a saját haszna maximalizálására, a tartósan sikeres mixek önkorlátozás, illetve explicit vagy implicit kooperatív stratégia révén jönnek létre. De legalább ennyire fontos a következmények mindenkori visszacsatolására való képesség és készség. Minden korábbi gazdasági felemelkedés és hanyatlás, bukás leírható ezekkel a kategóriákkal.

A mai világ sokkal összetettebb, mint a bármikori világ volt. Globális méretekben minden mindennel összefügg, hallatlanul felgyorsultak a folyamatok, rengeteg az egyidejű szereplő, sok az új jelenség, konstelláció, állandó és sokrétű a létező vagy potenciális kommunikáció. Ez egyszerre jelent önkorrekciós lehetőséget és erős veszélyeztetettséget. Ez utóbbit mindenekelőtt a kooperációra nem hajlandó szereplők okozzák - legyenek akár nagyhatalmúak, akár - a tömegdemokrácia korában - nagytömegűek, akár pedig nagy tudati hatásra képesek. A sikeres mixekhez ugyanis minimális bizalom szükséges a fontos szereplők között. A kooperációra nem hajlandóakban a definícióból kifolyólag a partnerek nem bíznak, eleve veszélyforrásnak tekintik. Ha ez a veszélyforrás lokális, akkor elsősorban önveszélyes.Ha viszont a veszély nem lokalizálható, akkor általános összeomláshoz is vezethet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése