2014. szeptember 1., hétfő

Kommentár - kísérlet a megállapodásról a 2020-ig szóló nagyvonalú EU támogatásokról

Lázár: 12 ezer milliárdos fejlesztésről állapodott meg a kormány az EU-val

Próbáljuk ezt kommentálni. A kormányoldal bizonyára nagy győzelemnek értékeli, annak, hogy a Barroso adminisztráció belátta, hogy jó helyre kerül a támogatás Magyarországon és ezzel elismeri a korábban vitatott gazdaságpolitikát. Az ellenzék alighanem nem tud sokat hozzáfűzni, hiszen eddig állandóan a Bizottság és a magyar kormány közötti konfliktusokról, a szankciókról és a magyar gazdaságpolitika totálisan elhibázott voltáról, a gazdaság növekedésképtelenségéről beszélt.
Az érdeklődő magánembert ezek az interpretációk nem befolyásolják. Kétségtelen, hogy a Barroso - bizottság szaldójában eredménytelen politikát folytatott a magyar kormány irányában és ezt búcsúzóban lényegében elismeri. De vajon miért teheti ezt?
A jelen pillanatról azt lehet mondani, hogy az orbáni teljes kül-és gazdaságpolitikai koncepció kardélen táncol az ukrán helyzet alakulása miatt. Márpedig ezen a koncepción alapult magának a rendszernek a tartós túlélése. A miniszterelnök abból sem csinált titkot, hogy az EU egész politikája ellen alapvető kifogásai vannak, s hogy az országot lényegében az pénzügyi támogatások miatt akarja benntartani az Unióban. Ezért a mostanra időzített, a következő periódusra vonatkozó nagyvonalú támogatási megállapodás biztosítékot jelent az EU számára a kalandor, az egységet veszélyeztető magyar lépések ellen a közeljövőben..
Ha messzebbre nézünk, a nagystílű támogatási pénzek a továbbiakban is lényegesen javítják a következő Bizottság tárgyalási pozícióját a magyar kormánnyal szemben, mert a kormány tétje nagyobb. Még távolabbra tekintve pedig azt lehet mondani, hogy a segítséget a mindenkori magyar kormányon keresztül kapja az ország 2020-ig. Addig pedig megjósolhatatlan, hogy mi minden történhet Magyarországgal és Magyarországon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése