2017. november 5., vasárnap

Merkel bajban

A német választások előtti hónapokban olyan biztosnak látszott Merkel győzelme, hogy úgy gondolta, felesleges sőt hibás lenne markáns kampányt folytatnia. Tévedett. Így éppen csak  úgy győzött, hogy kormányalakítási megbízást kaphatott, de kormányt vajmi nehezen tud alakítani. A neonáci párt parlamentbe jutása önmagában nem jelentene számára komoly fenyegetést. Ám az, hogy a kisebb potenciális partnerek (beleértve a CSU-t is) ilyen erősen a partikuláris érdekeikhez kötődnek, fenyegeti egy ütőképes kormány megalakításának lehetőségét.

Ha most a tét valóban az lenne, hogy a német belső viszonyokat hogyan kell hozzáigazítani a megváltozott körülményekhez, akkor még előnye is lehetne a kiegyensúlyozottabb erőviszonyoknak Sok szempont érvényesülne a végülis kialakuló kompromisszumokban, amiből az ellenzéki szociáldemokraták prioritásai se maradhatnának teljesen ki. A helyzet azonban nagyon más.

Az EU régóta nyilvánvaló válságban van és megreformálásában a gazdaságilag (és eddig politikailag is) legerősebb tagállamra, Németországra kulcsszerep várna. Egy erős Németország egy tapasztalt vezetővel példájával, rábeszélő-és nyomásgyakorló képességével és jól megválasztott konfliktusvállalásaival alkalmas lehetne a reform karakterisztikumainak optimális megtalálására, a német-francia tengely vezető szerepének biztosítására, a centrifugális erők megfékezésére, a Brexitnek a kontinens számára optimális lebonyolítására, a Trump féle erősen kétséges Európa-politika kontrakarírozására csakúgy, mint az orosz fellazító kísérletek kivédésére. Ez a sokféle defenzió mellett és ellenére egy új Európa víziójának kialakítását és megalapozását jelentené. Ehhez adott a német választó Merkelnek gyenge felhatalmazást és ezt nem látszanak korrigálni a kormányzás közelébe került kispártok. Márpedig a nagy európai projektnek éppen most lenne olyan időszerűsége, amely az alkalom elmulasztásával el is enyészhet.

Nyitott kérdés, hogy Merkel politikai rutinja - amely eddig sem a markáns döntésekben mutatkozott meg - mire lesz elegendő a felgyűlt, feltorlódott feladatok elvégzésében. Latens politikai tartalékait kellene mozgósítania - ha vannak ilyenek. És természetesen a projektben érdekelt gazdasági és katonai köröknek a vártnál aktívabban kellene direktebb módon politikai szerepet vállalni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése