2018. február 9., péntek

Tőzsdei korrekció, vagy több annál?

A tőzsdék prcedens nélküli időtartamon át egyre csak emelkedtek az elmúlt években. Ezen a héten előbb az USA-ban, majd a világ többi tőzsdéjén számottevő esés következett be. A hét folyamán nem stabilizálódott ugyan a helyzet, de nincs jele annak, hogy tőzsdepánik következne be. A félelmek inkább az infláció megugrására vonatkoznak és e miatt a jegybanki kamatok emelkedésétől tartanak. Vagyis véget érni látszik az olcsó pénz korszaka, ami az amúgy se túl erős konjunktúra alapja volt. Ha valóban ez következik be, azt inkább a realitások győzelmének tarthatjuk és egy mesterséges folyamat utáni "soft landingnek", semmint valami előre nem látható megrázkódtatásnak.

Nem ilyen egyszerű ennek a viszonylag békés forgatókönyvnek a politikai hatásmechanizmusa. Az USA-ban Trump elvesztheti ugyan azt a hatásos érvet, hogy mit huhognak a politikája miatt, mikor "szárnyal" a gazdaság. De ez legyen az ő gondja az őszi szenátusi és képviselőválasztási menettel kapcsolatban. A politikai mechanizmusnak megvannak a bejáratott válaszai a kétpárti váltógazdaság keretében. Ugyanígy ennek a forgatókönyvnek nem várhatóak kezelhetetlen politikai következményei Ázsiában sem.

Bonyolultabb a helyzet Európában. Ott az establishment tekintélyvesztése a 2008-as pénzügyi válság után kezdődött, de a gazdasági növekedés visszatérése után is folytatódott. Igaz, a resentiment inkább a választási és népszavazási eredményekben mutatkozott meg és nem öltött éles politikai formát a mindennapi életben. Ám erre lehet az a válasz, hogy a viszonylag kedvező gazdasági helyzet volt a lehetséges konfliktusok tompítója. Nem lehet tudni, hogy ha ez a relatív stabilitás végetér, annak mik lehetnek Európában a politikai következményei. Válhatnak élesebbé a konfliktusok, amelyek kiváltják a népszerűtlen kormányok elleni demonstrációk különféle formáit és megrendíthetik a mindennapok relatív nyugalmát. A javíthatatlan optimisták viszont reménykedhetnek abban, hogy a mesterséges konjunktúra megingása mind az elitben, mind a tömegekben megteremti a radikális átalakítás - korszerűsítés politikai feltételét mind a technikában és az infrastruktúrában, mind a foglalkoztatásban, mind pedig a jogi-intézményi rendszerben..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése