2018. december 31., hétfő

2019: az előreláthatatlanság éve

Ami a politikát illeti, előreláthatatlan, hogy az USA, Európa, Nagy-Britannia, Törökország - a sor folytatható - labilis belpolitikai helyzete merre fordul. De azt se látjuk, hogy Kína és Oroszország kézbentartott expanziv politikája milyen fordulatot vesz rövid távon.

A világgazdaság volatilis mozgásokat mutat. A politika a korábbinál váratlanabbul nyúl bele a gazdaság folyamataiba. Hogy a technika-technológia változásának mélyebb és az ökológiai változások folyamatai mikor mit hoznak, azt se tudjuk, de van okunk tartani attól, hogy a fogadóközeg nem csak felkészületlen, hanem ezen túlmenően inadekvát reakciókra is hajlamos.

A katonai fejlesztések is meglehetősen elszakadtak mind a gazdaság egészétől, mind az elvben azokat irányító "megrendelői" politikai háttértől.

Az országok közhangulatára a frusztráltság és az általános bizalomvesztés jellemző. Ez azt jelenti, hogy könnyű vevőt találni bármely logikát és mérlegelést nélkülöző akcióra, illetve irányzatra. Ám  hogy ez az opció tartósan kötődik-e az esetlegesen előkerült ágensekhez - az kétséges.

Ez a konstelláció bármikor előidézhet egy apokalipszist. De nem szükségképpen idézi elő azt. Vezethet kaotikus állapothoz is, amiben a végső lépésektől azért minden cselekvő fél visszariad. És minthogy a remény hal meg utoljára, a kaosz közepette - ha nem is egy-két év alatt -megszülethetnek új gondolatok a globális fenomének és folyamatok olyan átrendezésére is, amelyek egy időre fenntarthatóvá teszik 7 és félmilliárd ember békés együttélését a földön a tömegnyomor mérséklése közepette. Hogy aztán ezt a gyakorlatba is átültetik, azt csak a legoptimistábbak gondolhatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése