2020. május 24., vasárnap

Fb. bejegyzésem a normalizálódás kérdéséről

"Normalizálódás"
Empirikus adatok nélkül is egyértelmű, hogy világszerte rengetegen vágynak vissza a vírusjárvány előtti életformájukba, életszínvonalukba. Emlékeikben eltörpül mindaz, amivel akkor elégedetlenek voltak, vagy úgy látták, hogy ebből vagy abból baj lesz. Nincs széleskörű vízió, vágy valami - akár csak lazán körülírható - másra a jövőt illetően.
Ahhoz sem kell alapos elemzés, hogy lássuk: a járvány előtti állapot sok tekintetben nem állhat vissza. Ebből viszont tömeges frusztráció következik. Hogy ez a potenciál mik és kik ellen fog manifesztálódni spontán vagy manipulált módon, ez a jövő kérdése. Ahogy az is nyitott kérdés, hogy a frusztrációs potenciál nagyjában és egészében a felszín alatt marad-e, vagy látványosan kitör.Erre ma nincs és nem is lehet válasz.

1 megjegyzés:

  1. Mondják, hogy Közép-Kelet-Európa pozíciói fognak megerősödni, mivel a távolkeleti beszállítói láncok és a kiszervezett ipar az olcsó munkaerővel bizonytalanságokkal tele, a viszonylag még olcsó kelet-európai munkaerő közelebb is van, biztonságosabb is. De a kapitalizmus logikája nem azt követelné, hogy álljon vissza a régi rendszer? A Lufthansa vezérigazgatója szerint 2023-ra elérik a forgalomban a járvány előtti szintet.

    VálaszTörlés