2020. október 9., péntek

Fb. bejegyzésem a szabálykövetésről a diktatúrában - ma

 Szabálykövetés diktatúrában - ma

Egy diktatúrában számos állampolgár nem tartja legitimnek magát a rendszert, illetve annak egyes törvényeit, rendelkezéseit. Mégse szegül szembe, megtartja vagy tudomásul veszi a rendelkezések nagy részét, idézésre megjelenik stb. Miért?
A legegyszerűbb magyarázat. a megtorlástól való félelem miatt. De mindjárt a második: egyedül van.Nem sokadmagával szegülne szembe a rendszerrel, így nem lát esélyt még részsikerre se. S a harmadik: a rendszer azzal kecsegtet, hogy törvényes úton leváltható, ami mégiscsak fájdalommentesebb út a szabaduláshoz, mint a lázadás. Végül: manapság egy nemzeti diktatúra kénytelen beágyazódni valami nemzetközi viszonyrendszerbe. Ha ennek szabályai többé-kevésbé megfelelnek a rendszert nem legitimnek tartó polgárnak, akkor valamilyen formában ettől reméli sorsa megváltozását.
Ha mindezt a visszájáról olvassuk, akkor azt látjuk, hogy ha a diktatúra az ellenfelei valamelyes kooperációjára tart számot, nem célszerű bizonyos határokat átlépnie. Előszöris a közállapotokat kell olyan szinten tartani, ami lényegesen kívánatosabb, mint a személyes megtorlás. Másodszor valamennyire hihetővé kell tennie, hogy választásokon leváltható. Harmadszor formálisan nem helyezheti kívül magát egy olyan regionális és globális rendszeren, amelyet a vele szenbenállók is elfogadnak. Ha ezekben átlép egy vörös vonalat, akkor számolnia kell lázadással is. Különösen krízishelyzetek idején. Amikor számolnia kell azzal, hogy sok ellenfele összefog és együttesen lép fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése