2020. december 2., szerda

Döntő hetek

 


Az évek óta válságban lévő EU-nak időben összetorlódott számos eddig halogatott és most új kihívásokkal (mint a pandémia és a nyomában járó gazdasági-társadalmi krízis) akut kényszerhelyzetbe hozott feladat-tömege.. Hogy még cifrább legyen a helyzet, még mostanra esik a 7 éves Uniós költségvetés elfogadásának, továbbá az első EU-ból való kilépés perfektuálásának időpontja is. És megváltozóban vannak az EU belső erőviszonyai is: a Tanáccsal szemben most vált ellentartó szereplővé a Parlament. Végül most áll alapvető változás előtt a "nagybácsi", az USA politikája- ezen belül az Európa-politikája.

Akkora feladattömeg, annyi eltérő érdek, hogy egy meglehetősen szklerotikus szervezet összeroppanhatna a súlya alatt. Ám váratlan segítség érkezett. Jelentkezett két lator állam, amely hazai autokratikus uralmát az integrálódó EU végleges kisiklatásával szeretné stabilizálni. Ez olyan támadás, amely gyors döntéssorozatot igényel, de amihez képest az összes belső érdekkonfliktus és széthúzás eltörpül.

Ha a két lator, látva, hogy nagyétvágyú célját el nem érheti, hajlandó kisebb koncokért elállni a vétótól. akkor az EU irreverzibilis múdon rálép az integráció útjára. Ha viszont nem áll el tőle, azzal kikényszeríti, hogy az EU úgy alakuljon át, hogy kikapcsolja a zsarolókat és valamilyen új szervezeti formában induljon az élet-halál kérdést jelentő integráció elmélyítésének útjára. Hetek alatt választ kell kapnunk, hogy melyik verzió válik valósággá.



2 megjegyzés:

  1. Sokan a magyar vezetés provokatív vétójában az EU-ból való gyors kilépés kezdőlépését látják. Valószínű, hogy a kilépés, mint alternatíva szerepel is a tervekben, azonban aligha, mint gyors, elhatározó lépés. Ha az EU - mint várható - kreatív módon, új szervezeti formában kerüli meg a vétózókat a közös hitelfelvétel kérdésében, akkor ez utóbbiak számára olyan "kint is vagyok, bent is vagyok" helyzet jön létre, amely meghosszabbítja a döntő lépéseket megelőző alkudozásokat. Persze az EU sokáig nem húzhatja az elfogadott költségvetés nélküli válsághelyzetet

    VálaszTörlés