2021. március 4., csütörtök

Merre tovább német politika?

 Ősszel választások lesznek Németországban Sok párt indul, nem lehet tudni az eredményt és főképp azt, hogy a végén milyen szövetségi kormány alakul. Egy biztos: nem lesz ott Merkel asszony, aki évtizedeken át meghatározó személyiség volt és bizonyos következetességet jelentett.

Nem meglepő azonban, ha azt mondjuk, hogy a német politika lényegesen meg fog változni és ez nem a pártok belharcának lesz az eredménye. A világ változott meg Németország körül és erre kell válaszolni a németeknek. Mindenekelőtt a nagy testvér, az USA választott új adminisztrációt, olyat, amelyik barátibb Németországgal, mint az elődje volt, de cserébe több változtatást vár el az egyeztetett politika keretében legfőbb európai szövetségesétől. Ezt Németországnak aligha lesz lehetősége elhárítani - annál is kevésbé, mert egy ilyen váltás nem ellentétes az érdekeivel. A világ változásának másik fő ágense a pandémia és az azzal járó gazdasági válság. Szinte lehetetlen, hogy ugyanazok a termelési láncok álljanak helyre, mint amik korábban működtek. Németország alapvető érdeke, hogy az átrendeződés során előnyös pozíciókat szerezzen magának. A következő kikerülhetetlen változás-sort a folyamatban lévő technikai forradalom indukálja, amely mind a belpolitikát, mind a külkapcsolatokat változásokra, adaptációra kényszeríti. Végül a  fizikai-biológiai  környezet változásai generálnak szükségképpen változásokat.

Mindez nem ad össze egyértelmű forgatókönyvet. Lehet jó és hibás felismerések alapján sikeresen vagy kevésbé sikeresen hozni meg, illetve halogatni döntéseket. Természetesen mindezt nem következmények nélkül. Ez meghatározza a német tőke és a német politika mozgását többek között a kelet - és kelet-középeurópai térségben. Hogy ez végül milyen konfigurációt jelent, azt ma még nem tudhatjuk. De az eddig is így volt, ezután is így lesz felfogás garantáltan kudarcok.at ígér

1 megjegyzés:

  1. Alighanem a német politika kezdődő irányváltásával magyarázható hogy a CDU-CSU éppen most engedte el az oroszok és a kínaiak felé orientálódó magyar miniszterelnök kezét. Eddig annak függése a német gazdasági kapcsolatoktól elég garancia volt arra, hogy érdeklődéssel figyeljék a "keleti nyitást" és adott esetben hasznosítsák is. Ma már ez nem tolerálható.

    VálaszTörlés