2011. augusztus 5., péntek

Surányi Bálint: Orbán az első 100 napos programm okozójaSzokásban van a Medgyessy kormány két 100 napos programmját egybemosni és átkozni. Pedig! Volt az Orbán kormánynak két olyan, Lakner által is kifelejtett súlyosan kártékony lépése, ami a közalkalmazotti drasztikus béremelést kikényszerítette.
Az egyik a köztisztviselői fizetések elképesztő mértékű megemelése, miközben a közalkalmazottaknak nem adtak semmit. Ez a köztisztviselők és -a másik oldalon - közalkalmazotti státusban dolgozó orvosok, pedagógusok és más diplomások között teremtett súlyos társadalmi feszültséget. Ezt az új kormány nem vállalhatta.

A másik, hasonlóan súlyos felelőtlenség a minimálbér kétszeri drasztikus megemelése volt. Ez olyan, veszélyes mértékben "nyomta össze" a közalkalmazotti bérskálát, hogy rengeteg kvalifikált közalkalmazott minimálbéren találta magát. Az egészségügyből a nővérek csapatostul mentek a plázákba pénztárosnak stb.

Így az 50%-os közalkalmazotti béremelés elkerülhetetlen volt a problémák kezelhetővé tételére. A kísérő szöveg volt inkább mewllélövés, a második 100 nap pedig Medgyessy szakmai hozzáértését kérdőjelezi meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése