2013. december 20., péntek

A kialakult politikai helyzet magyarázata



A kormánybarátsággal nem gyanúsítható GKI legújabb jelentését így foglalja össze:
"Decemberben folytatódott a GKI-Erste konjunktúra-index értékének szinte egész évben folyamatos, látványos emelkedése. A GKI által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az év végére több mint egy évtizede nem látott optimizmus uralkodott el Magyarországon".

Teljesen közömbös, hogy ennek a helyzetnek az előállítása mennyiben a kormányzat sorozatos blöffjeinek eredménye. Az is, hogy ennek az árát később keményen meg kell-e fizetni. Ha mind az üzleti köröket, mind a lakosságot 2013-ban sikerült arról meggyőzni, hogy ebből az egész új rendszerből lehet valami, az a korábbi kétkedők, bizonytalanok nagyobbik részét eltántorítja a változás akarásától. Akár úgy, hogy megbarátkoznak a folytatás gondolatával, akár úgy, hogy továbbra is kivárnak.

Mind az ellenzéki politika, mind a változást akaró civil értelmiségiek számára axióma volt az, hogy a NER nem csak csődhöz vezet, hanem már csődben is van. Ezért a választók tömegeitől közelesen a rendszerrel való szembefordulást vártak. Ennek elmaradásáért - sokszor alapos okkal - a különféle ellenzékiek az Orbán - rendszer választási manipulációin túl egymást okolták - okolják. Holott a valódi első számú ok a több, mint egy évtizede nem látott gazdasági optimizmus eluralkodása.

Mindez természetesen nem teszi tárgytalanná a különféle politikai színárnyalatú gazdasági elemzők borúlátó jövendöléseit. Csak úgy látszik, hogy azok bekövetkezte időben egyre inkább kitolódik. S ez alapvetően kihat a 2014 tavaszi választások kimenetelére. S noha egy később bekövetkező gazdasági csődnek bizonyosan lesznek politikai következményei is, azok jellegéről, lehetséges forgatókönyveiről nem árt már ma elkezdeni gondolkodni azoknak, akik ehhez erőt éreznek magukban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése