2015. július 12., vasárnap

Zsarolás és ellenzsarolás az EU-ban?

Az EU központi magja kitüntetetten érdekelt az Únió egybentartásában, egységének (vagy látszategységének) fenntartásában. Eszébe se jutott elindulni olyan irányba, amely bármelyik renitens tagország kizárásához vezethetne. Ha pedig valamelyik ország kilépéssel fenyegetőzik, azt is minden eszközzel megbékíteni igyekszik. Nincs igazán B - tev az Unió átszabására, legfeljebb nem operacionalizált próbaléggömböket eresztenek fel a kétsebességes Európáról. Ez pedig - tetszik, nem tetszik - a renitens, adott esetben a zsarolás eszközéhez nyúló kormányoknak kedvez. A renitens kormányok ezáltal verbálisan és tetteikkel egyaránt folyamatosan aláássák az Unió politikája iránti közbizalmat, amely amúgy sem áll túl magas szinten.

A Sziriza kormányra kerülése révén kialakult görög válság újabb eszkalációt jelent az EU hitelvesztésében. A görög kormány igen messze ment el az Unió és egyéb közös nemzetközi intézmények elveinek és politikájának lejáratásában, zsarolt, de hangoztatta, hogy véleménye ellenére nem akar kilépni nemcsak az EU-ból, de az euro - zónából se. Az Unió nem vágott vissza verbálisan, de a létét fenyegető zsarolásnak nem engedhetett. Így kiderült, hogy a görög kormány blöffölt - valójában kész elfogadni kisebb korrekciókkal olyan megállapodást a hitelezés folytatódása érdekében, aminek a visszautasításával az egész válságot előidézte.

Ugyan ma még nem lehet tudni, hogy mi lesz a görög válság kimenetele, de úgy látszik, hogy a zsarolás kezdi megszülni a saját ellenpólusát is. Ez részint abban nyilvánul meg, hogy az EU igyekszik elkerülni az olyan egyezmény megkötését a görög kormánnyal, amelyben a szerződésben enged ugyan az adós, de az fenyeget, hogy majd de facto nem fogja betartani a vállalt kötelezettségeit. Ami ennél is érdekesebb, az a finn kormány önálló ellenakciója. Míg a "nagyok" változatlanul hajlamosak a görögök megbékítésére, engedményekre, egy kis és közvetlenül nem érintett kormány bekeményít és azzal fenyeget, hogy szavazatával szembemegy az engedményekkel. Ha ez nem múló epizód lesz, hanem precedens, az új helyzetet teremthet az EU-ban. A rosszhiszemű, zsaroló renitenseknek számolni kell a jövőben a kemény visszavágásra is.

A közeljövő fogja megmutatni, hogy milyen lesz az EU, ha nem igyekszik minden problémát és konfliktust a szőnyeg alá söpörni. Milyen, és talán milyen földrajzi kiterjedésű.

1 megjegyzés:

  1. A pillanatnyi helyzet: megszületett Görögországgal egy meglehetősen szigorú megállapodás, amellyel minden haladhatna tovább, mint eddig. De hátra van a görög és a többi eurozónai parlamenti szavazás az elfogadásáról. Bármi legyen is ezeken, egy új szakasz vette kezdetét az EU történetében.

    VálaszTörlés