2017. február 22., szerda

Jók az idegek

Eltelt egy hónap Trump elnökségéből és semmi különös nem történt. Valóban? A mozgalmas felszínen semmi látványosnak, irreverzibilisnek látszó nincsen.Trump maga a tőle már megszokott módon mond hajmeresztőket, nem volt vissza semmit látványosan, de nem is hozott a meghökkentő kijelentéseknek megfelelő markáns egyértelmű döntéseket. Az adminisztráció kinevezései is csordogálnak - némi elakadásokkal, némi visszalépésekkel. A nagy elitellenes tirádákból egy minden korábbinál markánsabban exmogulokból- mamutvállalati főnökökből, nyugdíjas tábornokokból - álló kormányzat születik. A többi hatalmi ággal megtörténtek az első összekoccanások.

A tőzsdék volatilisebbek, mint az egy egyszerű adminisztráció-csere esetében amúgyis megszokott. A befektetők óvatosak és kivárnak. Ezt jól jelzi az arany pozícióerősödése. De a gazdaság világában nem billent fel semmi.

A politikában is inkább a mozgalmasság, mint a nagy változás a jellemző. Utazások, tárgyalások, kis események. A különböző országokban a belső közvéleménykutatások is gyors változásokat jeleznek, de ezek iránya távolról sem olyan egybevágó, mint tavaly, amikor a populista jobboldal mindenhol előretörőben volt.

Vagyis a Trump - jelenség nem idézett elő hólabda-effektust. A különböző gazdasági és politikai szereplők világszerte nem reagálnak túl semmit. Jók az idegek.

Trump persze nem csak hivatalba fog lépni, hanem kormányozni is fog. S ehhez lényeges döntések (szándékoltak, reaktívak és nem előre számítottak) tartoznak, amire a különböző szereplők bizonyosan reagálni fognak. S ma már tudják, hogy a döntéshozó USA elnök kiszámíthatatlan, ráadásul országában sem mindenható. Ezt is bele fogják kalkulálni.

Mindez a felszín. Az azonban lehetséges, hogy a felszín mögött a nagyobb gazdasági, katonai és politikai erőcsoportoknál már készülnek a különféle forgatókönyvek, stratégiai tervek, ahogy az vezérkaroknál megszokott, minthogy ott a különféle jelzésekből ki tudják következtetni a várható alakzatokat. Sőt a megszokotton túl az IT forradalma ezeket a stratégiai terveket még sokkal komplexebbé és paraméterekkel pillanatok alatt feltölthetővé teszi. S  ezek  bármikor "beélesíthetőek".

Végül a tömegek, legyen szó akár választókról, akár potenciális migránsokról. Eddig egy ismert, mozdulni nem akaró erős, "bejáratott" elittel álltak szemben, ami ellen lehetett protestálni, lehetett azt akár provokálni is, mégpedig különösebb kockázat nélkül, mert nem kellett számolni olyan gyors reakciókkal, amelyek az általuk kívánttal ellentétes következményekkel jár. Ma már nyilvánvaló a tömegek számára is, hogy az establishment is meg van zavarva, ezért talán nem árt az óvatosság. Egy választás eredménye, illetve egy népszavazás várhatólag egy egész ciklusra szól, egy nagyobb migrációs hullám pedig visszafordíthatatlan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése