2018. november 6., kedd

Trump félig teli, félig üres pohara,

Trump elnökké választása 2016-ban széleskörű meglepetést leltett. A közvéleménykutatások nem ezt jelezték előre.Sokan a szereplése alapján teljesen alkalmatlannak tartották erre a funkcióra és remélték, hogy erre a protestből rászavazők is rájönnek, akárcsak pártja olyan korifeusai, akik eleve nem mögötte álltak és végül az USA alkotmámy a súlyok és ellensúlyok rendszerével úgyis meg fogja jötni Trump kezét.

A dolgok Trump számára sokkal kedvezőbben alakultak. Bár lépten nyomon hajmeresztő dolgokat mondott és csinált, eredeti szavazóit végig maga mellett tudta rartani sajátos kommunikációjávsl. Néhány koccanást nem számítva a Republikánus párt is kitart mellette. Ez átsegítette egy sor bizalmasának bukásán csakúgy, mint nemzetközi kudarcain.Az ellenzéki pártnak, a demokratáknak két év alatt se sikerült felocsudni a vereségből, kialakítani egy egységes progrqamot, amrllyel legalább Trumpot le tudnák győzno minden fronton.

Így jutott el az USA a tegnapi félidős választáshoz, amit a közvéleménykutatók háromesélyesnek tartottak.Ha Trump minden vonalon győzött volna, akkor a világ végképp búcsút mondhatott volna a korábban megismert Amerikának. Ha Trump megsemmisítő vereséget szenved, akkor remélhettük volna, hogy ez a kétéves közjáték csak múló epizód volt. Ez a megosztott képviselőház és szenátus arra mutat, hogy a harc folytatódik Kimenetele nagyban függ a két nagy párt politikai érettségétől és tehetségétől, valamint a választói tömegek radikalizmusának alakulásától a "hideg polgárhábotús " helyzetben, - nem különben a gazdasági ciklus alakuláséról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése