2021. május 30., vasárnap

Fb. bejegyzésem a magyar ellenzék dilemmáiról

Nincsen rózsa tövis nélkül
Az ellenzék előremutató újításnak tartja az előválasztást. Úgy véli, hogy a választó ezt úgy fogja tekinteni, hogy van szava a jelöltek kiválasztásába, őszintén megmutatja, hogy itt nagy koalícióról van szó és normális körülmények között a pártoknak nagyonis meglenne az önálló profiljuk, programmuk, az előválasztás mozgósítja a szavazókat, eredményesen kiszűri az alkalmatlan jelölteket. Higgyük el nekik, hogy ez így igaz. De nem tagadható a tövis sem. Hónapokig a választó egymás elleni elegánsabb vagy kevésbé elegáns harcokat (vagy éppen riasztó mutyikat) lát a majdani szövetségesek között. Nélkülöznie kell bő fél évig azt a közös arculatot, tematizálást, ígéreteket, amire szavaznia kell majd. Mindez a pillanatnyi hatalomnak kínál számottevő lehetőséget, hogy ott szítson konfliktust, ahol akar, úgy zilálja szét a közös programot és mondandót, ahol eszébe jut, ezzel elszürkítve az ellene folyó kampányt és megtarva tematizálási fölényét.
Ha már az ellenzék elkötelezte magát az előválasztások mellett, ezt nem vonhatja vissza.De a pártelnökök tanácsának eminens dolga lenne rendszeresen értékelni, hogy hogy állnak az előzetes elképzelések és ha a tövisek zavaróan nagyok, folyamatosan ellengőzt adni ezek vadhajtásai visszaszorítása érdekében és a súlyt a közös megnyilvánulások felé terelni már ebben a periódusban is.
Bármennyire is rühelljük és csúfoljuk a NER papagálykommandóját, egy választás megnyeréséhez ennek elegánsabb formája nélkülözhetetlen,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése