2014. január 31., péntek

Fb. bejegyzés egy jelentős forintgyengülés lehetséges politikai következményeiről a választások előtt



Mi lenne a politikai következménye annak, ha február - márciusban lényegesen tovább gyengülne a forint?

1.,A kormány bukása.
Mellette szóló érvek: A választópolgárok jelentős százalékának a háztartása durván megsínylené ezt és ennek következménye lehet szavazataikban. Az ellenzék kihasználhatná ezt az egész Orbán rezsim gazdaságpolitikájának hatásos bírálatára. Tovább gyengülne a kormány nemzetközi pozíciója.
Ellene szóló érvek: A negatív hatások zöme nem azonnal érné a polgárokat és ezért nem tenne rájuk drámai hatást ez a fejlemény. A kormány felkészült erre és a kezében lévő tömegtájékoztatásban hatásos vádaskodással elhárítaná a forintkrízis ódiumát.

2., Az MNB (és a mögötte álló kormány) szégyenszemre kénytelen lenne jelentősen kamatot emelni.
Mellette szóló érv: Közgazdaságilag ez lenne az egyetlen racionális lépés.
Ellene szóló érv: Olyan mértékig ellentétes ez mindazzal, amire a kormány gazdaságpolitikáját és kormánypropagandáját építette, hogy az túl veszélyesnek tartana egy ilyen lépést további működése, szavahihetősége szempontjából.

3.,Teljesen szabadjára engednék a forint árfolyamát
Mellette szóló érv: semmit se kell visszavonni az eddigi szövegekből és intézkedésekből és kormány-szinten lehet reménykedni abban, hogy az inga magától is visszalendül egy megnyert választás után.
Ellene szóló érvek: Olyan mértékig dezorganizálná egy kiugró leértékelődés a magyar gazdaságot és a politikai életet, hogy az irreverzibilis negatív következményekkel jár számos területen.Ezek közé tartozik, hogy az EU ismételten túlzott deficit - eljárás alá vonja Magyaror
szágot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése