2014. augusztus 7., csütörtök

Fb. bejegyzésem a főpolgármester - jelöltekről és a nagy pártokról

Főpolgármester-jelöltek és a nagy pártok
A rendszerváltás óta az akkor éppen nagynak nevezhető pártoknak sohase volt komoly főpolgármester - jelöltjük. Miért? Kétségtelen, hogy a fővárosi főpolgármester a legfontosabb, közvetlenül a nép által választott funkció az országban. Ha oda fajsúlyos pártpolitikus kerül, az helyzeténél fogva kihívója lehet a nagy párt vezetőjének. Erre meg nincs nekik szükségük. Ez volt a legfontosabb magyarázata annak is, hogy olyan sokáig ülhetett Demszky a székében: nem volt riválisa az akkori nagyoknak.
A kormányon lévő nagy pártok továbbá mindent megtettek, hogy a főpolgármesteri funkciót kiüresítsék, hatáskörét megnyírbálják. Az ok ismét ugyanez.
Így jutottunk mostanáig. Tarlós nem is Fidesz-tag, nem veszélyes sem Orbánra, sem más ambiciózus fideszesekre. Az ellenoldalon pedig nincs is nagy párt. Elképzelhető, hogy többen dédelgetik magukban azt a vágyat, hogy az ellenzék váltópárti vezérévé váljanak. De nem Falus. Ő lehet szimpatikus, uram bocsá meg is választható, ott még akár sikeres is lehet. De nagy párt vezére biztosan nem lesz belőle

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése