2015. február 6., péntek

Gründolhat-e Simicska új jobboldali pártot?

Aligha kétséges, hogy Simicskának régóta politikai ambíciói vannak. Ezeket másokkal, kitüntetetten Orbánnal valósította meg. Kettőjük szakítása Simicska politikai lehetőségeinek beszűkülésével járt. Beszűkülésével, de nem elenyészésével. Médiáiban az utóbbi félévben annyi váratlan hang és belső információ szólalt meg, hogy az elegendő volt Orbán olajozott hatalomgyakorlásának megzavarásához, népszerűségének visszaeséséhez. Veszprémi képviselői indulásának meglebegtetésével Simicska azt jelezte, hogy nem hagyja magát a politikából kitessékelni. Világos volt, hogy Orbán nem egyezhet ki volt Pygmalionjával, hanem likvidálni akarja befolyását, birodalmát. Ennek a háborúnak egy látványos etapja zajlott le tegnap a szemünk előtt.

Hogy mi történt tegnap? Orbán magához vonta Simicska médiabirodalmának "krémjét", amire a válasz trágár és elhatározó volt : látványos politikai szakítás. De más is történt: Simicska a helyszínem termett és pillanatokon belül új kinevezettekel kézbevette a médiabirodalmát. Majd bejelentette, hogy egy hétre elmegy szánkózni. Vagyis az első napon politikusként komolyan nem vehetővé tette magát, szervezőként azonban igazolta kiváló képességeit, továbbá azt, hogy politikai harcosként nem kiskaliberű. Egy hét alatt kitalálhatja, hogy mit akar és hogyan. Ez alatt az is kiderül, hogy médiabirodalma milyen mértékben tudja megtartani számottevő, elkötelezetten jobboldali közönségét.

Ha a hét alatt arra jut, hogy komoly téttel beszáll a politikába, akkor is nyilvánvalónak látszik, hogy nem ő maga akar majd egy irányzat címerállata lenni. Erre a szerepre majd mást, másokat kell kiszemelnie. Neki azt kell mérlegelni, hogy talál-e az egyre gyakrabban hibázó Fidesz és a szélsőséges Jobbik mellett a maga számára elegendő teret. A választ nem tudhatjuk. De azt sejthetjük, hogy ha netán igen a válasza, akkor sem ajtóstul fog rohanni a házba. Jó stratégának mondják, tehát lépésről lépésre kell haladnia. Nem ismerhetjük jelenlegi kapcsolati hálóját, de ha nagyban akar játszani, akkor azt mindenképpen bővítenie kell. Kiindulópontja csak a média lehet, ahol szilárdan jelen van és amely az egyedüli eszköz, amellyel tömegtámogatást szerezhet. Hogy mihez? Azt még ki kell találnia. S ha ez már meg van, akkor kellenek neki politikusok minden szinten. Nem utolsó sorban a Parlament padsoraiban. Mindebben bizton számíthat Orbán további hibáira is.

Persze, ha így dönt. Mert nyilván számos tényező szól a pártpolitikába való beszállása ellen is. Akkor viszont valami más szerepet kell kitalálnia magának, hogy befolyásos tényező maradjon. De ha szerepe volt - és miért ne lett volna - az "egy a tábor, egy a zászló" politika megformálásában, máris annak egyik leghatásosabb lebontójává vált.

1 megjegyzés:

  1. Érdekes, hogy a Simicska - Orbán konfliktus forrása ügyében az összes megszólaló milyen szűk skálát emleget. Pédául fel sem vetődött, hogy a kitiltási botránnyal ez bármilyen kapcsolatban állhat. Holott ez sem kizárható.

    VálaszTörlés