2016. november 4., péntek

Egyenlő esélyek az USA elnökvákasztáson

Amíg minden előrejelzés Clinton biztos győzelmét mutatta, a Trumpról hallani se akaró USA választó azt hihette, hogy szavazata vagy távolmaradása egy személy alkalmasságáról és várható politikájáról szól. Így voltak vele Sanders hívei is, meg mások, akik úgy gondolták, hogy a demokrácia felelős híveiként kell mérlegelniök választói döntésüket. Előfordulhatott volna, hogy meglepetés születik, mert ebből a táborból túl sokan maradnak távol az urnától, míg a másik oldal még véletlenül sem hagyná ki, hogy szavazatával kedvencét segítse.

Azóta történt, ami történt és a finis szoros befutót ígér. Ez minden gondolkodó ember számára világossá kellene tegye, hogy immár nem a szokásos a helyzet, hanem transzformálódott az aktus népszavazássá : Trump mellett, vagy ellene foglal valaki állást. Persze vannak naiv emberek, akik az USA rendszerét ma is olyan teherbírónak gondolják, hogy minden választási eredmény reverzibilis. Ha ezek elmulasztják a Trump elleni szavazást, később ezt keservesen megbánhatják.

Természetesen arról nincs szó, hogy egyetlen bűvész varázsolta volna el a választók tízmillióit. Sokan érzik úgy saját bőrükön, vagy valahogy tájékozódva, hogy a jelenlegi helyzet nem hosszabbítható meg sem az országon belül, sem nemzetközi tekintetben. S ez így is van - bárkit választanak meg most kedden az USA elnökévé, szenátorává, képviselőjévé. De hogy az, amit a kampány során Trump tartalomban és stílusban produkált, miféle "kivezető út" lehet, azt nem olyan nehéz megítélni. S ha az általa kínált reménybe nem csak a biztos vesztesek kapaszkodnak bele, az vígasztalan kórkép a kialakult közgondolkodásról a bárkinek hozzáférhető információ-dömping kellős közepén. S ha ezek után a többség elnökké teszi, akkor egyenként és együttvéve felelősek is mindazért, ami a következő években történni fog.

A lecke persze Clintonnak is fel van adva, ha végülis ő nyeri meg a választást. A radikális változások alig halogatható kényszerével neki is szembesülnie kell - megtetézve a nagytömegű frusztrált Trump-szavazó nem csak passzív jelenlétével. De ez már egy másik történet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése