2020. január 8., szerda

Személyzeti ügyek

Tavaly az EP-ben választások voltak, akárcsak a magyar önkormányzatokban. A választások előtt tele volt a média esélylatolgatással, becslésekkel, utána meg elemzésekkel és jóslásokkal. Ehhez képest most nagy a csönd és nem látunk karaktrerisztikus változásokat. Tévedtünk talán és sok hűhó volt semmiért? Mások lennének a valódi főszereplők és náluk nem voltak választások? Ez ugyan igaz, de mégse jelenti azt, hogy az újonnan megválasztottaknak ne lenne valódi játéktere. Vagy netán az újak kivárnak? Alighanem ez is igaz és jól is teszik, amíg nem tapogatták ki a falakat, amikbe mindenképpen beleütköznének.

Van azonban egy fontos, megkerülhetetlen tevékenység, amit az újak minden bizonnyak teljes gőzzel éppen most folytatnak. Ez pedig a tág értelemben vett "csapataik" kiépítése, amellyel különböző posztokon dolgozni akarnak.A csapatoknak egyszerre kell,  felkészültnek és lojálisnak, illetve kreatívnak és sokféle árnyalatot képviselőnek lenni, hogy mind a feladatok rangsorolásában, mind a rövid-és hosszútávot illetően egyaránt a relatíve legjobb megoldásokat találják meg - ezzel segítve választott főnökeiket. A csapatkiválasztást bonyolítja, ha egy koalíciós vezetés apparátusát kell kiépíteni, ahol a prioritások is eltérnek és a pártok zsákmányszerző és hiúsági szempontjaira is tekintettel kell lenni.

A csapatok kiépítése értelemszerűen nem a nagy nyilvánosság bevonásával folyik. Hogy hol és mennyire volt ez sikeres, azt csak később, "lakva" fogjuk megtudni. Vagy még akkor se, ha a világ legnagyobb erői konfliktusok folyamatos élezésével fogják letarolni az amúgyis problémák légiójával kiüszködő egész emberiséget. De még ha az utóbbi következne is be,
készülni semmiképpen se erre kell.

1 megjegyzés:

  1. Éppen a "csapatépítés" időszakában nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a különféle fizetett pozícióba kerülteken kívül mind az ellenzék egészének, mind egyes pártjainak nélkülözhetetlen egy koncentrikus szimpatizáns-hálót is kiépíteni, akiknek egy része civil szervezetekhez tartozik, más része alkalmi munkát is vállal, de legtöbbje csak egyes akciókban hajlandó részt venni, vagy jobbára csak kívülről figyeli, hogy hogyan teljesítenek azok, akikre szavazatát adta vagy a jövőben adná. A politikai vezetőknek egyszerre kell figyelmet fordítani mind a fizetett állásokban lévő munkatársaira, mind a szimpatizánsok, jövőbeni szimpatizánsok koncentrikus köreire.

    VálaszTörlés