2020. február 21., péntek

Tragikomédia

A tegnap sikertelenül végetért EU csúcs a legborúlátóbb várakozásokat váltotta valóra. Kiderült. hogy a Brexit se sarkallja arra az EU kormányfőit, hogy újrafogalmazzák, mi végre tömörültek ebbe a szervezetbe. A 7 éves költségvetéssel kapcsolatos kötélhúzás kupec-színvonalon ment: mindenki kevesebbet szeretne befizetni és mennél több pénzt visszakapni. Erre vevők az otthoni szavazók.

A közvetlen kilátások se jobbak. A helyett, hogy időben előre vennék a koncepcionális kérdéseket, nevezetesen hogy milyen  kihívások vannak ée várhatók, amiket EU szinten többé - kevésbé eredményesen lehetne kezelni, nemzeti szinten viszont nem, várhatóan továbbra is a költségvetési alkuban fogják keresni a kompromisszum lehetőségét. Az EU Parlament tágabb horizontjával megpróbálhat ennek keresztbe feküdni, de ezzel a most levizsgázott Tanáccsal szemben nem jók az esélyei.

A Tanács tagjai most szembesültek vele, hogy szűklátókörű megközelítésükkel aligha tudják újabb 7 évre szinten tartani az EU-t, ami pedig önmagában is hanyatlást jelentene.De hogy ebből milyen következtetést vonnak le (illetve kik milyet), arról ma fogalmunk se lehet. És ez a tét nagyságához mérve: szégyen.

1 megjegyzés:

  1. Különböző külföldi elemzők is aggasztónak tartják, hogy az EU képtelen felnőni a feladataihoz. Kevesen magyarázzák azonban ezt első helyen a német belpolitikai kaosszal.

    VálaszTörlés