2020. március 2., hétfő

Fb. bejegyzésem attól, hogy hogyan hathat O. pozíciójára az új migációs hullám

Használ vagy árt Orbán pozíciójának az újabb migrációs hullám?
A kérdés biztosan jogosan vetődik fel, hiszen négy éven át ez a téma volt, amivel leginkább szignalizálta magát. Azokkal szemben, akik szerint árnyékra vetődött, most joggal igazolhatja tematizálását. Ennyiben alighanem a BELPOLITIKÁBAN a valódi veszély használhat a pozíciójának..De nyitott kérdés és a konkrét eseménysortól függ, hogy hogyan fog megoszlani a közfigyelem a koronavírus-járvány és a migrációs fejlemények között.
Nem ilyen egyértelmű a helyzete az EU-ban a kérdés kapcsán. Igaz ugyan, hogy ott is állandóa felszínen tartotta a migráció-témát. Viszont komoly kísérletet se tett egy közös európai migránspolitika kialakítására, sem pedig a közös határvédelem hatékonnyá tételére.Ezzel szemben látványosan a nemzeti megoldások propagálója volt, amely nyilvánvalóan alkalmatlan a probléma kezelésére, sőt akadályozza azt. Felhánytorgathatják neki sajátos török politikáját is.
Ennek ellenére nem egyértelmű, hogy a migráció napirendre kerülése ártani fog Orbán pozíciójának az EU-ban. Attól függ, hogy a nyilvánvalóan kialakuló vitában a továbbiakban konstruktív vagy destruktív magatartást fog-e tanusítani. Valamint, hogy az EU a vitán túlmenően ténylegesen milyen lépéseket tesz, vagy nem tesz és mindennek mi mi lesz az eredménye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése