2020. április 12., vasárnap

Mi lesz az euroval és a schengeni övezettel?

A koronavírus-járvány alatt a problémákat láthatólag szembehúnyással kezelik. Úgy vélik, a halálesetek árnyékában nem időszerű a vitákat lefolytatni. A járvány nyomában járó gazdasági válság azonban így vagy úgy dűlőre kell vigye az európai egységfolyamat két leglátványosabb intézményének sorsát.

Ami az eurot illeti - nem elsősorban teóriák csatájáról van szó, de még csak nem is az eltérő költségvetési politikák következményeiról. A zóna-tagok gazdasága maga tér el nagymértékben egymástól, mivel a remélt konvergencia nem következett be. A járvány lecsillapodtával azonban minden bizonnyal döntésre kellene vinni a dolgot. Vagy feladják az önálló fiskális politikát az eurozóna tagjai és kompromisszumokkal megoldják a monetáris politikát érintő vitákat, továbbá egymás segítését a valódi konvergencia gyors megvalósításához, vagy el kell fogadni a zónából való kilépéseket - sőt akár a közös pénz megszűnését is.

Schengen ügyében a képlet egyszerűbb: Vagy megszűntetik a belső határok ma ideiglenesnek mondott ellenőrzését, vagy magának a rendszernek kell búcsút mondani.

Az ésszerű az volna, ha az euro és Schengen sorsáról előbb születne meg a döntés, semhogy újra nyitnák a 7 éves költségvetésről már megkezdett vitákat. De mint tudjuk, az életben nem mindig az ésszerűség diktál.

2 megjegyzés:

  1. Némi leegyszerűsítéssel az EU előtt három lehetőség van. Vagy egyértelműen folytatódik az integráció, vagy két részre, egy integrálódó és egy a tagállami szuverenitás előtérbe helyező tagcsoportra oszlik, vagy pedig az EU a ma ismert formájában megszűnik. A fentiek az első két lehetőség logikáját próbálták felvázolni.

    VálaszTörlés
  2. A harmadik lehetőségre (egyelőre) jobb nem gondolni. Ha ugyanis realitássá válik, a következmények (számunkra) beláthatatlanok.

    VálaszTörlés