2021. június 7., hétfő

FB. bejegyzésem a magyar kormány által kiváltott sinofóbiáról

 Kitűnő a magyar kormány sinofóbia-keltésből

Az országban nem volt sinofóbia. Ugyan egy szűk kisebbség száz éve próbál rémületet kelteni a "sárga veszedelemmel" kapcsolatosan, de ezt a túlnyomó többség úgy tekintette, mint egy szélsőséges szekta hülyeségét. A kínai immigráció sem keltett semmiféle animozitást. A közönség szívesen fogadta a szaporodó távolkeleti étkezőhelyeket is.
A kormány politikai U-kanyarjai sem váltottak ki heves ellenreakciókat. A Putyin zsoldjába álló politika nem ütközött népi russzofóbiába az ismert történelmi múlt ellenére sem. De nem váltott ki különösebb ellenhatást a kínai szolgapolitika sem, amikor még csak a kétes tartalmú és titkolózással ővezett Belgrád - Budapest vasútegyezmény született meg. Ezt fordította meg a Sinofarm-úgy kezelése. Maga az a tény, hogy az EU-s beszerzésekkel szemben a kormány kínai vakcinát szerzett be, vegyes fogadtatásra talált. De az a mód, ahogy titkolózva és erőszakosan kényszerítették rá olyanokra, akik idegenkedtek tőle, visszahatásként erős bizalmatlanságot keltett nemcsak a kínai vakcina, hanem általában a covid oltással kapcsolatban. Amit csak felerősítettek azok a hírek, hogy a drága saját pénzen elvégeztetett antitest-vizsgálatok gyakran nem mutattak ki védettséget.
Ám ez még mindig csak a kínai oltással szembeni ellenérzést jelentette, de korántsem sinofóbiát. Ebbe a közegbe robbant be a Fudan - ügy. Itt is a titkolózás és az erőszakosság lépte át a tűrési küszöböt. S hogy a kormány erre az egyezmény megsértése esetére durva kínai retorziókat helyezett kilátásba, olaj volt a tűzre. S ezt "hitelesítette" a kormány EU-s vétója kínai témában és a kínai diplomácia idétlen reagálása a Diákvárosért tartott tüntetésre. Mindez együtt kialakította azt a képet, hogy Kína gyarmatosítani akar bennünket, aminek saját érdekében a magyar kormány alájátszik.
Ezzel a sinofóbiával mostantól számolni kell. Ahhoz a magyar és a kínai politikában fordulatra van szükség, hogy ez ne mélyüljön tovább, majd idővel a feledés homályába vesszen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése