2021. június 4., péntek

Miért Putyin és Erdogan

 Biden első európai útja elnöksége során a G7 ülésére vezet. Az előzetes program szerint külön fog találkozni Putyinnal és Erdogannal. Miért épp velük?

A Biden - adminisztráció meghirdette, hogy -szemben a megelőző három adminisztrációval, amelyeknek ez a térség nem volt prioritás- újjá kívánja építeni az euro-atlanti szövetséget és a NATO-t. Ezek annak idején a Szovjetúnióval szemben  létrehozott szövetségek voltak. Funkciózavaruk akkor hatalmasodott el, amikor azt remélték, hogy idővel Oroszország is liberális demokráciává fejlődik. Ez a remény meghiúsult és Oroszország egyre inkább fenyegetést jelent az USA európai szövetségesei számára, sőt egyéb hasonló manőverek mellett az USA elnökválasztásába is be kívánt avatkozni. Célszerűnek látszik személyes találkozáson tisztázni, hogy milyen módon lehetséges békés egymásmellett élés Oroszország, illetve az USA és szövetségesei között, továbbá milyen álláspontot követ Oroszország az USA és Kína szembenállása esetén. Természetesen akár sikerül kölcsönösen elfogadható alapot találni, akár nem, a találkozó tanulságai mindenképpen bázist jelentenek az USA új geopolitikájának kialakításához ebben a térségben.

Nem kisebb a jelentősége a Törökországgal való viszony újrafogalmazásának sem. Törökország NATO tag, de Erdogan egészen más országot alakított ki, mint amelynek elnöke lett. Míg korábban a Nyugat szövetségese volt, most -fínoman fogalmazva - őnálló nagypolitikai tényező kíván lenni hangsúlyos iszlám jelleggel. Ha ez így marad, a korábbi NATO értelmét veszti. Ezért egy személyes találkozó segíthet tisztázni, hogy hogyan kell legalább informálisan, de lehet, hogy formálisan is átfogalmazni az USA déleurópai és közelkeleti politikáját és ezen belül a NATO-t, hogy Törökország valódi helyzete egyértelművé váljon.

Teljesen nyilvánvaló, hogy ezeknek a találkozóknak az eredményei, következményei közvetlenül érintik Magyarország kül- sőt belpolitikai mozgásterét is. Minthogy az az eddigi viszonyokra,  azok aktív kihasználására épült, egy bármilyen átrendeződés közvetlenül kihat arra, hogy ilyen földrajzi és gazdasági adottságú ország a jövőben mit tehet és mit nem.

2 megjegyzés:

  1. Minden ilyen találkozó lehet nagyon hasznos is az állandó függésben levő kis országoknak, mint a mienk. Kicsit más oldalról közelítve, egy friss nyilatkozat tükrében: ki akar megtámadni minket? Itt állok teljes bizonytalanságban...

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés