2013. augusztus 25., vasárnap

Fb. bejegyzésem a bizalom szerepéről a mai magyar ellenzéki politizálásban

Bizalom

A bizalom az, ami az egész ciklus során a hiánycikk a polgárok körében a demokratikus ellenzék körül. Vonatkozik ez az MSZP-re, az LMP-re és minden más formációra. Ezt láthatólag az ellenzéki politikai boszorkánykonyhák körül sertepertélők nem érzékelik, vagy legalábbis nem látszanak érteni. Feltehető, hogy aki közel van ehhez a világhoz, az a választási törvények által együttműködésre ítélt többi ellenzéki formációnál (alkalmasint időnként a sajátjánál is), lépten - nyomon tapasztal is a bizalmatlanságra nyomós okot adó jelenségeket. Ám ha ezeket óvatlanul a nyilvánosság elé viszi, az eredmény nem lehet más, mint a politikai osztály további hitelvesztése, mivel minden váratlant sokan, sokféleképpen eleve rosszra magyaráznak. Aki tehát nem népszavazásban, hanem demokratikus pártvetélkedésben gondolkodik, vagy netán egy vesztes választás utáni későbbi pozícióra spekulál, az teljesen el van tájolva. Ugyan meg fogja ezért kapni megérdemelt büntetését - de sajnos az ellenzéki érzelmű lakosság kontójára. Bizalmat csak az kaphat és az is érdemel, aki tetteivel és szavaival folyamatosan azt demonstrálja, hogy mindent, a szó szoros értelmében mindent alárendel a jelenlegi rendszer leváltásának. Mert ezért megy - ha megy - elegendő választópolgár szavazni, ha az urnákhoz lehet járulni. Ha bízik abban, hogy ez sikerülhet.

3 megjegyzés:

  1. Nekem az a benyomásom, hogy Mesterházyék is, a többiek is (Gyurcsányék is) úgy ítélik meg, ezt a választás lehetetlen megnyerni. Ez határozza meg a stratégiájukat.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem viszont lehetséges lenne, rajtuk múlik, ha nem sikerül. Viszont egy vereség után alighanem hiú ábránd, ha politikai jövőjükről álmodnak.

    VálaszTörlés
  3. Aug.29-i Fb. bejegyzésem:

    A demokratikus ellenzék a bátrabb, de ígéretesebb variánst választotta

    Az ellenzék heterogeneitását és a különféle gyűlöleteket ismerve ez volt a legjobb megoldás. Akinek ennyi jó kevés, azt érje gáncs és megvetés.

    VálaszTörlés