2015. október 15., csütörtök

Csőcselék 2


A 2013. február 18.-i bejegyzésben szerepel ez a mondat:



"Jobboldali hatalom esetén a csőcselék a maga tombolásával ritkán jelentkezik, mert nincs rá szükség és adott esetben a hatalom rendőrségével való összecsapásuk csak zavart keltene. Jobbára megelégszik a verbális tobzódással, ami az érzelmi - indulati folyamatosságot fenntartja. De tartalékmegoldásként, mintegy második védővonalként a csőcselék állandó bázisának létezése változatlanul fontos a hatalom stratégiája számára."

A menekült - kérdéssel kapcsolatos kormányzati egészpályás letámadás kulminációs pontján egy pillanatra ismét színre lépett és politikailag motiváltan randalírozott a csőcselék. Jelezte, hogy ha szükség van rá, akkor készen áll. A hatalom meg azt jelezte, hogy igen, tudja, nem engedi verbálisan sem "bántani" őket. Most stabilizálódott a rendszer, ismét nincs szükség a tartalékmegoldásra.

Miért van viszont égető szükség ennek az epizódnak az emlékezetben tartására? Nyilvánvalóan azért, mert a rendszer stabilitása időről időre megrendül. Ilyenkor mindazok, akik szeretnék, hogy ez elvezessen a rendszer valami mással való felváltására, keresik az, hogy ez mi módon és milyen irányban lehetséges. Ahogy a rendszernek a működőképességet veszélyeztetö stuktúrális hibái egyre inkább ki fognak ütközni, egyre inkább nőni fog azon erőcsoportok száma, akik a rendszert valami mással váltanák fel. Minthogy ezek az erőcsoportok rendkívül tarka tábort alkotnak, nem evidens, hogy kik kikkel és milyen közvetlen cél jegyében tudnak összefogni. S itt lép be az, hogy egy ilyen válsághelyzetben kalkulálni kell a csőcselék folyamatos létével is.

Nehéz abban kételkedni, hogy ha a hatalom helyzete megrendül, akkor  segítségül hívja a csőcseléket is. Ahhoz sem fér sok kétség, hogy ehhez közöttük folyamatosan - legalább potenciálisan - léteznek a különféle közvetítő csatornák. Akik tehát akár most, akár a későbbiekben a rendszer leváltására készülnek, szükséges, hogy számoljanak ezzel az összefüggéssel és közömbösítésének módjáról eleve legyenek elképzeléseik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése