2016. június 24., péntek

Fb. bejegyzésem arról, hogy tegnappal a világpolitikában új időszámítás kezdődött

Vegyük észre: tegnappal új időszámítás kezdődött
Az eddigi Európát megtanultuk, kiismertük. Érthető, hogy sok mindent reflexszerűen ennek alapján látunk és jövendőlünk. Ez érthető - de mégis hibás. Az eddigi rendszer fontos erői tehetetlenek voltak, kitértek a konfliktusok elöl, igyekeztek semmit nem mozdítani, amit nem volt muszáj. Sőt állták mindenért a cecchet, azért is, amit utáltak. De nem idiótákról volt szó. Tudták, hogy mit csinálnának másképp, ha nem lenne megkötve a kezük.
A Brexit népszavazás már az első nap rengeteg tanulsággal szolgált. Többek között azzal, hogy a politika iránt látszólag közömbös fiatal szavazóknak bizonyos kérdésekben igencsak határozott véleményük van. De mindenekelőtt azzal, hogy ami eddig volt, az így nem mehet tovább. Ezért látható, hogy a régi establishment értelmes tagjai az eddigiektől eltérően meg fognak próbálni az újítás, a megújulás élharcosaivá válni - ráadásul kicsinyes ellentéteiket félretéve.
Ha ez bekövetkezik és ebben konzekvensek lesznek, törekvésük az eredmény szempontjából kétesélyes. Vagy utánuk mennek a választók és akkor egy helyét kereső új Európa tűnik fel a nagypolitika térképén az ezt választó országokban, vagy a választók elcsapják az újítást akaró régi arcokat, nem bízván bennük és szirénhangokra hallgatnak. Európa ebben az esetben a blöffőlő erőszakos szélhámosok kezébe kerül és akkor csak apokaliptikus víziókban láthatjuk a jövőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése