2016. december 19., hétfő

Sikeresek a big businessben - na és a makro-szemlélet?

Úgy néz ki, a Trump adminisztráció csúcsa tele lesz az üzleti élet tetejéről átigazolt sikeres emberekkel. Tekintsünk el attól, hogy egy olyan elnök gyűjti maga köré ezt a csapatot, aki gátlástalan demagógiával a lecsúszott, vagy attól félő hagyományos alsó középosztálybeli, illetve kékgalléros szavazóknak ígért csodát. Azt majd ítéljék meg a szavazói, hogy becsapta-e őket. Mi inkább azt gondoljuk végig, hogy mit jelent ez a külvilág számára.

Ezek a sikeres nagyvállalati és bankemberek a maguk módján sokoldalúan tájékozottak és sokféle nagyerejű kapcsolati háló részesei. Egyéni tehetségükkel, döntésképességükkel se lehet probléma, különben nem juthattak volna ilyen magasra. A kérdés csak az, hogy ez milyen módon predesztinálja őket az USA és ezen keresztül a globális világ sikeres kormányzására.

Az üzleti világ alapszabálya, hogy minden önálló cég végső soron a maga hasznát keresi, s ilyen értelemben zéró összegű játékot folytat akkor is, ha időnként kompromisszumokat, koalíciókat köt, s ha hosszabb távú stratégiával is rendelkezik, tehát nem csak a mindenkori rövidtávú hasznot nézi. Ez pedig a nagy léptékek ellenére is "mikrogazdasági fej". Ugyanez vonatkozik a nemzetközi piacra: ott is tájékozottnak kell lenniök, de első sorban a maguk partikuláris nézőpontjából.

A jó makrogazdasági és makropolitikai "fej" nem ilyen. Az a nagy, komplex összefüggéseket szemléli és az azokon belül érvényesülő trendeket. Ezen felül nem egyoldalúan a pénzben kifejezhető eredményekre koncentrál, hanem a naturális gazdasági folyamatokat, a társadalmi feltételeket és mozgásokat, a tudományos és kulturális állapotokat és azok fejlődését és a katonai viszonyokat is folyamatosan nyomon követi, próbálja szintetizálni és abból von le hosszabb távú és közvetlen napi következtetéseket. (Természesen jól, vagy kevésbé jól.)

Önmagában nem az a probléma, ha egy adminisztráció a csúcsára a big businessből verbuvál. Ha a centrumban makrogazdasági és makropolitikai tekintetben jó áttekintésű személy vagy csoport áll, akkor az képes felülírni az egyes kabinettagok szemléleti korlátait, döntései kockázatát. Trumpról tudjuk, hogy nem ilyen elnök lesz. S az is valószínű, hogy nem fog messze látó és komplexen mérlegelő személyre vagy szűk szakértői csapatra hallgatni. Ilyen viszonyok között viszont a kabinet - tagok "hozományát" nem lehet kompetenciának tekinteni az USA - és még kevésbé a külvilág - szempontjából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése