2018. október 19., péntek

Fb. bejegyzésem a magyar ellenzéki pártok alapvető tévedéséről

"Orbán kottájából"
Ez egyike a legkártékonyabb elterjedt sztereotíp szentenciáknak. Mert a lényegről tereli el a figyelmet és igazolja a tehetetlenséget.
A lényeg: a magukat európabarát ellenzékinek tartó erők úgy viselkednek, mintha alkotmányos demokráciában élnének és eszükbe se jut, hogy alapvető mentalitásváltásra és cselekvési repertoárra lenne itt szükség. Vagyis nem hagyományos értelemben vett pártokra
Alkotmányos demokráciákban természetes, hogy a politizáló emberek vagy pártokba tömörülnek, vagy azok mögé állnak és rivalizálnak egymással. A pártokon belül az ambiciózus tagok meg posztokért, befolyásért küzdenek. Nálunk mindez diszfunkcionális. Ezt a rendszert pártok (régiek, vagy újak, összefogva vagy össze nem fogva) soha leváltani nem fogják, mert a rendszer úgy van összerakva.
Hogy ezt - az ellenzéki pártokkal ellentétben - Orbán tudja és rájátsztik, az több, mint természetes. Ha valamelyik párt erősödne, azt megpróbálja lejáratni és a riválisait segíteni. Ha viszály támad egy pártban, azt elmélyíti. Ha nincs viszály, akkor megpróbál ilyet szítani.stb.stb. És hogy ehhez vannak-e megzsarolt vagy megfizetett emberei a "túloldalon", az mellékkörülmény. Alkalmasint vannak, de nem ez a lényeg..
Az már csak hab a tortán, hogy az utóbbi időben az alkotmányos demokráciákban is lényegesen gyengült a hagyományos nagypártok társadalmi támogatottsága, a mérsékelt erők nem találják a kiutat, sok a személyi torzsalkodás, sok helyen már kaotikus a sokpártiság és hatalomra törekednek a szélsőjobb szerveződései. De ez egy másik történet, mert a legutóbbi magyar rendszerváltás ezt időben megelőzte. A kapcsolódás annyi, hogy a magyar pártok az európai pártcsaládok tagjaként ugyanolyan tehetetlenek, mint a nélkül volnának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése