2018. október 22., hétfő

Jól áll a trumpizmus az USA-ban

Trump elnökké választása két éve sokfelé meglepetést keltett. A meghökkenést bizonyos amerikai és főleg európai körökben tovább fokozta, hogy elnökként is ugyanazt a szokatlan politizálást folytatta tartalmában is, módszereiben is, amivel a választást megnyerte. Ellenzői körében kialakult az a verdikt, hogy teljesen alkalmatlan a funkciójára, netán egy idióta. Jöttek ilyen-olyan hírek közeli bukásáról, mígnem eljutottunk a közeli megmérettetésig: november 6.-án "félidős" választások lesznek az USA-ban. Az előrejelzések mindenre mutatnak, csak a Republikánusok földrengés-szerű összeomlására nem. S hozzátehetjük: jelenleg a figyelemmel kísért makrogazdasági mutatószámok (GDP, foglalkoztatottság, üzleti kilátások, devizaárfolyam, deficit) kedvező képet mutatnak, tehát nincs miért az elnököt számonkérni. Ugyanígy a nemzetközi kapcsolatokban Trump látványosan szembefordul a megszokott renddel, mégsem alakult ki mindeddig az USA számára veszélyes, a polgároknak tömeges ijedelmet okozó helyzet. Szokatlan kommunikációjának pedig sok híve van hazájában, akik úgy vélik, végre valaki az ő szívükből beszél.

Természetesen a választási előrejelzés nem maga a választás. Ott - nem utolsó sorban a részvételi aránytól függően - meglepetések is lehetségesek. A mostaniak alapján nagy meglepetés lenne, ha Trump mind a két házban elvesztené többségét. A képviselőház majdani összetétele még nyitottnak látszik, de Trump megsemmisítő vereségtől aligha tarthat. És figyelembe véve, hogy a rivális Demokrata Párt nem egy átfogó, Trumpéval élesen szembeálló programmal, hanem a helyi esélyek óvatos mérlegelésévek választotta ki jelöltjeit, egy esetleges képviselőválasztási vereség se ingatná meg Trumpot és még kevésbé hívei iránta való bizalmát. Sőt az is lehet, hogy a két ház folyamatos szembenállása még javítaná is Trump újraválasztási esélyeit.

Mindez azonban semmit se mond arról, hogy mi következik az USA-ban és a világban a következő két évben. Ha azoknak a hozzáértőknek van igazuk, akik szerint alapjában elhibázott Trump gazdaság- és társadalompolitikája, akik szerint dilettáns és veszélyes az, amit a világgazdaságban és a világpolitikában, katonapolitikában csinál és válsághelyzetben katasztrófákhoz vezethet az elnök kommunikációja és vezetési stílusa, akkor az előttünk álló évek meglehetősen baljósnak látszanak. És ehhez képest a legkevésbé érdekes, hogy mindez hogyan fog tükröződni a 2020-as USA választásokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése