2019. május 20., hétfő

Fb. bejegyzésem a proteszt - témához

Proteszt
A küszöbön álló EP választás kapcsán sok szó esik arról, hogy európaszerte sok a proteszt-szavazó, akiknek egy része hajlamos szélsőjobboldali pártokra szavazni. De mi ellen is protestálnak? Nyilvánvalóan elsőként a régóta kormányzó politikai elit és helyenként a gazdasági elit ellen, amellyel szemben évtizedekig nem volt érdemleges eszközük sem azzal szemben, amit az elitek csináltak, sem azzal szemben, amit kellett volna, de nem csináltak.
A protestálók között akadnak ilyen meg olyan értelmiségiek is, mégis a rosszul definiálható, többséget adó nem extrém "értelmiség" ugyanúgy a tekintélyvesztés állapotában van, mint az elitek. Azért-e, mert korábban támogatta a hatalmi eliteket, vagy azért, mert nem szólt időben és elég érthetően arról, hogy rossz irányban mennek a dolgok? Aligha eldönthető kérdés - de nem is igazán fontos. Inkább az lenne fontos, hogy megvitassák: most és a közeljövőben van-e speciális feladata egyes értelmiségieknek, illetve értelmiségi csoportoknak Európában, az európai országokban - merthogy netán az elitek érdemi mondanivaló esetén még mindig oda figyelhetnek rájuk, ha a választói tömegek nem is. Vagy épp fordítva: ha az elitek nem, választók talán mégis?
Megérne egy misét annak megvitatása is, hogy igaz-e az a vád, hogy az értelmiség a korábban domináló political correctness miatt és révén szakadt el és került szembe a későpbbi protestálókkal. Akik egy ilyen vitát felháborodottan visszautasítanak, eleve lemondanak arról, hogy szép elvek és a politika valósága közötti szakadék tekintetében bármilyen érvényes következtetésre juthassanak. Egy értelmes vitában ugyanis egy kérdés felvetése nem azonos egy arra adott valamilyen válasz oktrojálásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése