2019. július 25., csütörtök

Fb. bejegyzésem a "zöldekről" Európában a kánikula kapcsán

Zöldek Európában és a kánikula
1., Európában nyilvánvalóan megváltozott az éghajlat. Hozzáértés hiányában nincs véleményem arról, hogy ebben mi volt a szerepe az emberi tevékenységnek - és ezen belül annak, amit az emberek ezen a kontinensen tettek. Arról sincs véleményem, hogy mit lehet tenni mostantól a klíma számunkra elviselhetőbbé tétele, illetve a további negatívumok megelőzése érdekében. Arról viszont van véleményem, hogy a klímaváltozás miatt a jelenleginél átfogóbb alkalmazkodásra van szükség egyéni szinten és közfeladatként egyaránt.
2., A zöld mozgalmak és pártok egyfelől kompetensnek hirdették magukat környezeti kérdésekben, másfelől a beavatkozás szükségességének és gyakorlati tennivalóinak tudását is vindikálták maguknak. Ezzel elérték, hogy a közismert szinten rákerültek a politikai térképre és a lakosság egy része kisebb léptékű gyakorlati kérdésekben is hallgat rájuk. Átütő befolyásra azonban nem tettek szert. Annál is kevésbé, mert ágendájuk valamilyen mértékben átkerült a rivális politikai irányzatok frazeológiájába is a nélkül, hogy valóban fordulatot idézett volna elő az európai választók és a politikusok prioritás - rangsorában.
3.,A most már évek óta egyre irritálóbb kánikula - hullámok érzékenyebbé tehették volna az európai lakosságot a zöld tematika iránt és ezért elvben ennek hullámán bekövetkezhetett volna egy fordulat a prioritásokban. Ez azonban láthatólag nem történt meg, mert a különféle zöld pártoknak és mozgalmaknak vagy nincs is meg ehhez a fordulathoz az érdemi muníciója, vagy legalábbis nem tudják ezt hatékonyan kommunikálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése