2019. október 17., csütörtök

Fb. posztom egy új, modern, demokratikus közigazgatási elit kinevelődésének lehetőségéről

Lehetőség egy új, fiatal politikai és közigazgatási elit képződésére
Az 1990-es rendszerváltrás egyik siráma volt az iszonyatos káderehiány és az egyoldalúan képzett értelmiségiek beáramlása a politikai elitbe. Valamelyes praktikus tapasztalata a késő Kádár-kor technokráciájának volt - de annak se a plurális demokrácia és a valódi piacgazdaság körülményeinek megfelelő sajátosságú. Ez utóbbi egyszerre volt segítség és máig ható tehertétel.
A NER korszaknak jól ismerjük a számos tekintetben torz voltát és annak hatását a különféle káderek kiválasztására és szocializálására. De azt nem akarjuk tudomásul venni, hogy ezeknek a kádereknek egy része így vagy úgy, de szert tesz bizonyos releváns közigazgatási és makrogazdasági ismeretekre - míg szinte mindenki más ezekből lényegében kimarad.
Ez az, amivel a mai rendszer bojkottjának elkötelezettjei nem számolnak., Nem foglalkoiznak azzal, hogy ha egy dzsinn varázsolna egy demokratikus rendszerváltozást, ismét nem lennének olyan felkészült politikusok és közszolgák, akik azt megfelelően működtetni tudnák. Az a néhány ellenzéki képviselő, aki pozíciójánál fogva több valóságos információhoz jut hozzá, mint a többiek, erre édeskevés.
Az ellenzéki összefogás jelentős önkormányzati térfoglalása 2019 őszén egy nem várt lehetőséget kínál Magyarország jövőjére nézve.Ha tudatosan erre használják fel, alkalmas "iskola" lehet egy tehetséges fiatal gárda kinevelődésének, amely gyakorlati tapasztalatok birtokában alkalmas lehet egy rendszerváltás után az ország adekvát működtetésére. Ennek társadalmi (társadalomtörténeti?) jelentőségét aligha lehet túlbecsülni - feltéve persze, ha az új polgármesterek, képviselő testületek tudatosan törekszenek erre .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése