2011. december 17., szombat

Konstruktív bizalmatlanság?

Hátbaszúrás

Nem kell pszichológusnak lenni ahhoz, hogy világos legyen, miért emlegetett Orbán hátbaszúrást, amikor a parlamenti ellenzék támadta a legutóbbi EU csúcson tanúsított bomlasztó magatartását. Tudhatta, a tőle balra álló ellenzékiek Európa - barátok és ha gyengeséget tapasztalnak nála, azonnal támadni fogják. Nem pusztán "visszaszúrás" volt ez minősítés a neki kellemetlen támadásért, amivel rossz színben akarta feltűntetni ellenfeleit a zemberek előtt. Elszólás volt.

Orbán nem az ellenfeleitől félti pozícióját, hiszen azok ehhez erőtlenek és nincs is egy hatalomátvételhez jogi fogódzójuk, hanem saját embereitől. A saját embereitől retteg kezdetektől fogva, attól, hogy megelégelik azt, amit az országgal és velük csinál. Ez az oka annak, hogy minden valamirevaló fideszes ismert figurával módszeresen elvégeztetett olyan feladatokat, amik a politikai erkölcs szempontjából védhetetlenek. Nem hagyta ki a piszkos "jogi" feladatokból a nevesebb EU-s képviselőket sem, nehogy eszükbe jusson a nyílt pártütés. (Talán egyedül Varga Mihályt hagyta ki az ilyesmiből, esetleges saját későbbi kombinációihoz - tartaléknak) Így elejét vette olyan erőközpont kialakulásának, amely konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal megbuktathatná a Medgyessy, ill. Gyurcsány modelt követve. Ezért kétséggel kell fogadni minden sajtóhírt, ami ilyet fontolgató tanácskozásról ad hírt. Orbán maga erre árgus szemekkel figyel és ha lát valamit, lecsap rájuk még egy korai stádiumban.

De vajon jelent-e ez számára biztos védelmet most, amikor bukik a politikája? Aligha. Ám a lehetséges hátbaszúrók ugyanúgy ismerik őt, mint ő azokat. Ezért aki lázadást fontolgat, biztosan nagyon elővigyázatos. Nem egyeztet senkivel, aki beárulná őt. Ha a saját hátát biztosítani akarja, azt külföldön és a hazai háttértámogatók körében teszi, "elvtársai" közül csak akkor avat be valakit, ha biztos lehet az illető diszkréciójában.

Nem érdemes találgatni, hogy kik felelnek meg Mr.X szükséges adottságainak, mert ez számunkra rejtett világ. Ha nekem tippelni kéne, semmiesetre se gondolnék olyasvalakire, akinek a közelmúltban bármilyen kérdésben nyílt vitája volt a főnökkel. Csak a legggátlástalanabb perfid figurákat venném számba. De nyilván számba veszi őket Orbán is. Hogy melyikük a gyorsabb - majd elválik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése