2011. december 13., kedd

Önmagában papírtigris Orbán Alaptörvénye (Fb.)



Sokan világvégét jajveszékelnek Magyarországon az Orbán - alkotmány életbelépése miatt. Ez csőlátásra vall. Abban az egy esetben igaz, ha Orbán tartósan erős politikai tényező marad.
Lássuk be: ma még a régi Alkotmány van érvényben az az által lehetővé tett 2/3 -os módosításokkal. És Orbán hatalma így is korlátlan. Ezen a váltás vajmi keveset változtat. De nem biztosítja azt sem, hogy Orbán 2014-ig katasztrofális gazdaság- és külpolitikájával hatalmon maradjon, amit alighanem korábbi hívei fokozódó elégedetlensége is mind hangosabban kísérni fog. Egyre valószínűbb, hogy saját túlélésük érdekében a jobboldalon fel fog lépni egy csoport Orbánnal szemben, amelyikhez - mint a túltelített oldatban - gyorsan hozzákristályosodik a többség. Orbánnak - ha a politikai élet felszínén akar maradni, csak a Jobbik mellett marad pozíció.
Egy a realitások talajára visszatérő jobboldal minden irányban nyitásra van ítélve - és ennek egyik komoly előfeltétele az orbáni alkotmánytól való - ilyen, vagy olyan - elszakadás. Egy össznemzeti gazdasági válságkezelés a hatalmi realitásoknak megfelelő jogi kereteket is feltételez. A részletek ebből a szempontból nem kulcsjelentőségűek.
Ám nem csupán a jelenlegi felállást megrengető belpolitikai fejlemények várhatóak. Nemzetközi szinten lassan jut el a verdiktig a dolog, miszerint az új Alaptörvény itt meg ott, más sarkalatos törvények meg amott és emitt ütköznek a nemzetközi megállapodásokba. Egy realista kormányzat és parlamenti többség ezeket a döntéseket bizonyosan érvényesíteni fogja - szitává lőve ezzel az orbáni konstrukciót.

Vagyis a jogi pánik csak akkor indokolt, ha valaki az Orbán - csoport és a Jobbik kezében véli látni a hatalmat a jövő Magyarországán. De akkor - immár az EU-n kívül - vajon éppen a jog jelenti számunkra a legnagyobb problémát?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése