2015. augusztus 16., vasárnap

Multikulti állam és az eltérő individuum - fogalmak

Egy modern állam csak egységes jogrendben képzelhető el. Ez a jogrend explicit vagy implicit módon egy bizonyos individuum - fogalom alapján áll. Ugyanakkor ha az államban több kultúra él együtt, abból előadódhat, hogy nagyon eltérő az individuum - fogalmuk. Stabil, tartós viszonyok között a kisebbségek mintegy "megtanulják" az állam premisszáit és joggyakorlatát és nem vonják kétségbe annak legitimitását. Egyidejűleg a hatóságok és a jogi intézmények is elsajátítják a kisebbségi kultúra bizonyos jellegzetességeit és rendelkezéseikben a lehetőség határain belül igyekeznek figyelembe venni, tolerálni azokat. Így a multukulti állam zavartalanul tud működni.

Ha azonban valamilyen okból egy kisebbség, vagy annak egy része konfliktuózus viszonyba kerül a többséggel és/vagy az állammal, akkor az eltérő individuum - fogalom komoly problémák forrásává válhat. Erre pedig a modern jogállam nincs és nem is lehet felkészülve. Egy ideig különféle disszonancia - redukciós technikáklkal lehet szőnyeg alá söpörni ezt a problémát, de az antinómia a későbbiek során nyílttá, jószerével kezelhetetlenné válhat.

1 megjegyzés:

  1. A feudális, félfeudális európai államok a maguk öröklődő címeivel, nem álltak a modern individualizmus talaján. De ugyanezt mondhatjuk el a különféle 20.sz.-i totalitariánus államokról is, bármilyen is lett légyen a tételes joguk.

    VálaszTörlés