2015. szeptember 13., vasárnap

Lábon lőtte magát a Brit Munkáspárt?

Történelmi hátraarcot hajtott végre a Labour Corbyn elnökké választásával. Blair középosztály felé nyitó fordulata után vissza akar térni az államosítások meg a szénbányászat támogatásának politikájához. A  visszafordulás annak az elégedetlenségnek a következménye, hogy a blairi politika semmilyen tekintetben nem hozta meg választóinak azokat az előnyöket, amelyekkel egy fellendülő időszakban kecsegtetett. Így a markáns ellenzékiség iránti igény és a régi idők iránti nosztalgia felülkerekedett.

Miután a 20. sz. - ban a Labour vált a toryk egyedül esélyes váltópártjává, magától értetődő, hogy a párt minden híve csak ennek a szerepnek a megtartásában gondolkodhat. A hátraarc csak abban a reményben történhetett, hogy ezzel a programmal kormányra lehet jutni és kormányon be lehet bizonyítani, hogy programjuk működőképes és sikeres. A bizonyítást nyugodtan zárójelbe tehetjük, ha a feltételét jelentő kormányra jutásra sohase kerül sor. Ismerve az angol választási rendszert, nehezen képzelhető el, hogy a mai társadalomban ezzel az ideavilággal sok körzetben győzni tudjanak, még akkor sem, ha valahogy a még korábbi követelményt, a kampányfinanszírozást meg is tudnák oldani. Tehát örökké tennék a toryk választási győzelmeit?

Még ez sem biztos. Ugyanis a Labour múltba fordulása alighanem űrt okoz a politikai kínálatban. Mennél kevésbé sikeres a tory - kormányzás, annál nagyobb a késztetés új, vagy régi-új pártok sorompóba állására. Ha egy új szereplő nem tud mindjárt tarolni a választásokon, akkor a tradícióktól eltérőleg létre jöhet egy nem két, hanem valóban többpárti brit parlament. Ebbe a "keresztbeverések" miatt nyilván mandátumokhoz juthatna a Labour is. A kérdés csak az ebben az esetben, hogy a meghirdetett politikájával koalícióképes lenne - e. Mert ha nem (és ez a valószínű), akkor bárhogy is alakul a brit belpolitika, nagy az esély rá, hogy a mostani döntésével a Labour végképp marginalizálta magát a brit politikai életben. Aztán vagy helyreáll más szereplővel a kétpárti váltógazdaság, vagy ez a tradíció is csak a múlt emléke lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése