2015. december 14., hétfő

Megint egyszer Hitler hatalomrajutásáról

Hitlerrel asszociált politikai kalandorok kerülnek előtérbe világszerte és ugrik meg a népszerűségük. Egyesek figyelmeztetnek a veszélyekre és rámutatnak bizonyos analógiákra az akkor és most között. Mások viszont lebohócozzák az önjelölteket és a különbségeket sorolják fel. Való igaz, Hitlert a kortársak nem vették igazán komolyan, nem tudták elképzelni, hogy rendszere működőképes legyen, Tehát ez a tény komoly figyelmeztetés.

Nehéz dönteni a veszély mértékéről, mert ma divat Hitler hatalomra jutását elsődlegesen tömegpszichológiai és propaganda hatásokkal magyarázni. Aki más okokat állít előtérbe, azt hajlamosak lehurrogni.

A magam részéről azt a régi magyarázatot tartom a hatalomra jutás kulcsának, hogy Hitler Hjalmar Schacht közvetítésével paktumot kötött a német nagytőkével és nagyvezérkarral és ezt perfektuálta is később a Hosszú Kések Éjszakáján, amikor végzett a mozgalma szociális oldalát komolyan vevő elvtársaival. Ezért ma is arra próbálok figyelni, hogy a nemzetközi establishment komoly erői a populista kalandorokra teszik-e a tétjüket, vagy akár áldozatokat is hajlandók hozni a tárgyalásokra, kompromisszumokra képes középutasok hatalmon tartásáért.Mert remény csak az utóbbi esetben van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése