2015. december 13., vasárnap

Treuga dei

Úgy megy neki a világ a karácsonynak és az új esztendőnek, hogy megállapodással ért véget a nemzetközi klímakonferencia, EU két kulcsállama közül Franciaországban elbukta a választásokat a szélsőjobb, Németországban pedig megegyeznek a kormánypártok a menekült - kérdésben, amelyben a tél amúgy is  az akut feszültség csökkenését hozta, Szíriából kiszorulni látszik az Iszlám állam. Vagyis az általános eszkalálódás után  fel lehet lélegezni: nem fenyeget földrengés szerű helyzet. Egyetlen komoly erő nem érzi időszerűnek a status quo megváltoztatását, mert se terve, se ereje nincs ahhoz, hogy magának  tartós előnyt biztosítson.

A treuga dei önmagában jó hír és ezen felül lehetőség is. Lehetőség arra, hogy ne legyen állandó lépéskényszer, s ezáltal a racionálisabb, kompromisszumra képes erők nekikezdjenek az átgondolt, nagyobb léptékű szükséges változtatások megalapozásának. A lehetőség azonban önmagában nem garancia. Az akut feszültségek oldódása arra is lehetőséget ad, hogy a felek megnyugodjanak és kiengedjenek. Az alapkérdések helyett előtérbe kerüljenek a másod - és harmadrendűek és ezzel kihasználatlan maradjon a lélegzetvételnyi szünet.

A régi világrend alapjai ugyanis vitathatatlanul erodálódtak mind gazdasági, mind politikai, mind pedig katonai tekintetben. Ez pedig szinte biztossá teszi, hogy újabb válságok és konfliktusok kérdőjelezzék meg a status quot, amiken aztán rögtönözve aligha lehet úrrá lenni. Ezért lenne szükség a nagyrégiók perspektívájának újrafogalmazására,új koalíciók megkötésére, majd ezt követően új globális megállapodásokra.

Mindebből egy nagyrégió problematikája több egyszerű spekulációnál, illetve absztrakt imperatívusznál. 2016-ban a legerősebb világhatalomban, az USA-ban elnökválasztásra kerül sor, amely mindenképpen egy új adminisztráció hivatalba lépését fogja eredményezni. Az eddigi elnökjelölési procedúra nem sok jóval kecsegtetett. Sem a jelöltek, sem a választók nem mutatták jelét annak, hogy érettek lennének egy új, nívósan átgondolt periódus életre hívására. Ez azonban a finisben még változhat, s erre is lehetőséget jelenthet a mostani treuga dei. Ám egy koncepciózus új adminisztráció sem garantálná, hogy a koncepció valóban lépést fog jelenteni egy új, stabilabb világrend felé való elmozdulásnak. De akár így, akár úgy alakul az USA elnökválasztási procedúrája, a nagyrégiók közül Európa mindenképpen rászorul önmaga újragondolására. Hogy ez 2016-ban legalább megkezdődik-e, arra nézve ma kevés a támpontunk.

2 megjegyzés:

  1. Egy új világrend nem képzelhető el a nélkül, hogy megváltozzanak bizonyos preferenciák és ennek következtében szabályozások is. Ez pedig kárára lenne olyan csoportoknak, akik ma haszonélvezői a rendszernek és érzékeny pontokon meg kellene változtatni a retorikát is. Ez okozza azt, hogy olyan nehéz a lényegi változások felé indulni, majd előre is haladni. De az alternatíva egy világrendetlenség, ami talán az "erősek" nagy részét se vonzza.

    VálaszTörlés
  2. Egy új világrend nem képzelhető el a nélkül, hogy megváltozzanak bizonyos preferenciák és ennek következtében szabályozások is. Ez pedig kárára lenne olyan csoportoknak, akik ma haszonélvezői a rendszernek és érzékeny pontokon meg kellene változtatni a retorikát is. Ez okozza azt, hogy olyan nehéz a lényegi változások felé indulni, majd előre is haladni. De az alternatíva egy világrendetlenség, ami talán az "erősek" nagy részét se vonzza.

    VálaszTörlés