2018. május 1., kedd

Német - magyar viszony a mérlegen

Magyarország eljutott az egyszemélyi uralomnak arra a fokára, hogy a sokrétű német kapcsolatok összes részösszetevőjének mérlegelése, ezek súlyozása az országban egy helyen történik. Mostanáig ugyan a tájékozatlanok sok éve emlegetnek különféle "német" rosszallásokat a magyar politika egészével, vagy egyes részterületeivel szemben, de folyamatosan a kormányzatnak lett igaza abban, hogy a kapcsolatok jók.Nyilván ennek az az oka, hogy lényeges dolgok nem a nyilvánosság szeme előtt folynak és ezek elbírják azt a tehertételt, amit a nyilvános konfliktusok, egyet nem értések okoznak.

Most azonban minden jel arra utal, hogy világszerte, de ennek keretében Európában nagymértékű hatalmi átrendeződés folyik. Ennek a folyamatnak Németország kitüntetetten fontos szereplője. Evidensnek tűnik, hogy a sokrétű német érdekek és felelősségek politikai változásokat követelnek, amelyek tekintetében nem lehet mérvadó, hogy eddig mi hogyan volt. Ha a kormányzó német politikai elit egy kicsit is feladata magaslatán áll, akkor sok kalkulációját át kell súlyoznia. Hogy miben találja meg új prioritásait, milyen törekvéseiben kik lesznek a partnerei otthon és külföldön és a fő törekvések érdekében milyen kompromisszumokra kényszerül, azt innen Magyarországról laikusok még csak megtippelni se tudják. Egy azonban biztos: a nagy egészen belül a német-magyar kapcsolatok nem lehetnek önálló, nagy súlyú tényezők. Ha ebben valamin változtatni szükséges, azt a német fél habozás nélkül meg fogja változtatni - tekintet nélkül az eddig követett politikára és a kapcsolati hálóra.

Éppen az eddigi bejáratott nyilvános és színfalak mögötti, alapjában jó kapcsolatokra való tekintettel biztosra vehető, hogy a helyzet és a német politika változásairól megfelelő módon tájékoztatják a magyar vezetést.Hogy ez tartalmában és módszereiben mit jelent, arról mi, laikusok alighanem nem kapunk világos tájékoztatást. Arra majd csak utólag visszakövetkeztetni tudunk. Ahogy arra is, hogy a német változásokra rövid-és középtávon hogy reagál a magyar felső vezetés. Ha feszültté válna a viszony, arról bizonyára hamarabb értesülünk, mint ha vonakodva, de hagyják érvényesülni az erősebb kutya akaratát.

1 megjegyzés:

  1. A fenti írást szétfeszítette volna egy-egy fontos résztéma kibontása. Ilyen például a német nagyvállalatok magyarországi tevékenysége, szerepe. De lássuk tisztán, hogy a priméren gazdasági összetevők is függvényei az összpolitikai prioritásoknak.

    VálaszTörlés