2019. június 1., szombat

Darázsfészek

751 frissen megválasztott EU parlamenti képviselő , akik között számos új van, 28 országból érkezett helyi pártok listájáról. El kell először dönteniök, melyik nagy pártcsaládba ülnek be. Ez hosszabb távon nem nagy ügy, mert ott nincs frakciófegyelem, Rövid távon annál inkább, mert a Parlament különböző pozícióit néhány hét alatt be fogják tölteni és hogy kinek mi jut, az hosszabb időre meghatározza az egyes képviselők akciórádiuszát. Ezért érdemes lesni a Parlament újraválasztott öreg rókáit, akik már tudják, hogy milyen szerep mit ér és hogy kinek mekkora és milyen háttértámogatása van. Ők tudják azt is, hogy milyen harc folyik a tisztán parlamenti funkcióért és mi a Bizottság majdani összetételéért, amely során miben és hogyan. kell mérkőzniük  a Tanáccsal, Ám a dörzsölt rókák se tudhatják, hogy mi lesz érvényes korábbi tapasztalaqtaikból. Eddig volt két nagy frakció, amelyek ha kompromisszumra jutottak egy kérdésben, azt többségüknék fogva általában keresztül tudták nyomni a Parlamenten, Most az összetétel olyan lett, hogy a korábbi két nagy frakciónak nincs többsége. Szélesebb körben kell előzetes megállapodásra jutni (állandó koalíció? ad hoc összefogások?), hogy közös javaslataik nagy valószínűséggel átmenjenek a plenáris szavazáson.

Nem minden betöltendő funkció egyforma súlyú. A legfontosabbak kiválasztásába a nagyágyuk (befolyásos tagállamok miniszterelnökei és más fontos emberei) is beleszállnak. De előre nem lehet megmondani, hogy a kötelező arányosítási szempontokat is figyelembe véve kinek mekkora szerepe lesz majd az egyes személyi döntésekben. Az egyes képviselőkön múlik, hogy ebbe az elkerülhetetlen  - és elvszerűnek aligha mondható - darázsfészek-harcba mennyire involválódik és valamilyen kapcsolati háló részévé válik-e, vagy pedig kivár  - vagy mert figyel, vagy mert már most csalódott új képviselői posztjában.

A funkciók betöltése - ellentétben az Unió megoldatlan "nagy kérdéseivel"- rövid határidővel le fog zárulni és akkor kezdődhet meg az érdemi munka. Megkezdődhet, ha a harc a pozíciókért nem használta el túlzottan a harcolók fizikai, szellemi és morális kapacitását. Azt valószínűsíthetjük, hogy a korábban remélt "új kezdethez" nem lesz elegendő muníció és erő. Ezzel szemben már most látszik, hogy két téma olyan fontos problematikát hoz szinte azonnal előtérbe, amik miatt talán kikristályosodik valami irányvétel a "nagy kérdések" egy részében. Az egyik ilyen a Brexit, a másik a fenyegető olasz adósságválság.

Brexitre őszig alighanem sor kerül. Az EU parlamenti választások nem hoztak olyan változást, ami az ábrándos és/vagy rosszhiszemű angol politikusok reményét alátámasztotta volna egy új, nekik sokkal kedvezőbb kilépési megállapodásra. Így vagy elfogadják azt a megállapodás-tervezetet, ami van, vagy megállapodás nélkül távoznak az Únióból. Az ezt követő fejlemények mintegy demonstrációs táblaként fognak szolgálni a különböző tagországok euro-szkeptikusainak, hogy meddig érdemes elmenni a renitenskedésben, vagy ha ezt nem számítolják le, akkor a többség tanulhatja meg, hogy mivel tudja őket kordában tartani. --Az olasz adósságválság kezelése pedig egy másik allergikus kérdést, az euro jövőjét fogja hamar napirendre hozni. Olaszország első sorban abban különbözik a korábbi, fiskális kérdésekben renitens Görögországtól, hogy kezdettől az integráció központi magjához tartozott, ezért "megrendszabályozása" kínosabb és nehezebb lesz. Ha viszont nem viszik végig a konfliktust, az az Unió tartalmi eróziójának kezdetét jelenti - egyben irreverzibilis kezdetét. És persze ez is demonstrációs tábla lesz a többi tagállam számára.

Az angol és az olasz kérdés tehát nem engedi, hogy a mostani választások után kialakuló új felállás a nagy válságkérdésekben a szőnyeg alá söpréssel, mint domináns módszerrel próbálkozzon. Igy a darázsfészek nem maradhat a terméketlen bellum omnium conta omnes állapotában. Ehhez még hozzájöhetnek ma még nem látható gyors döntést igénylő problémák is. Ám a fontos kényszerlépések megtétele még elég távol van a koncepciózus, Európa nemzetközi helyét és polgárai jó életét megalapozó újrakezdés programjától.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése