2011. november 16., szerda

Fb. bejegyzés

Az antiszemitizmus perverz mellékhatása

Az utóbbi időben írott és elektronikus médiában elharapózott, hogy ha egy "zsidó" ír valami megbotránkoztatót, akkor más "zsidók" buzgón elhatárolódnak tőle és megírják a maguk verzióját az adott kérdésről. Mint ha a szerintük rossz megszólalás az ő számlájukat rontotta volna. Ugyanez a jelenség figyelhető meg a különféle zsidó hitközségek és szervezetek ádáz egymást bírálatában is.
Nem veszik észre, hogy ezzel máris lépre mentek: elfogadták azt az antiszemita kiindulópontot, hogy vannak "a zsidók", akik ilyenek, meg olyanok, ez, vagy az a véleményük. Ezért az éber figyelem, hogy milyen kép alakul ki róluk, mit kapnak fel az antiszemita orgánumok.
Tessenek már megtanulni a történelmi tapasztalatot: az antiszemita az antiszemita! Úgyis mindent a paranoid világképe alapján lát és terjeszt. Ha valamit felcsípett, úgyis ismételgeti, kiszínezi, összekapcsolja. Ha meg éppen nem talál semmit, akkor előhúz valamit a régi lomtárból, vagy gyárt egy fantomot. Nem baszik egy öltést sem, hogy ki mit mond vagy csinál.
Tessenek tehát nem figyelni az antiszemitákra és nyugodtan írni jót, vagy rosszat, bankot alapítani, vagy bankot rabolni, kastélyt vásárolni vagy csövezni, filantropnak lenni, vagy kapzsinak, nagy művésznek lenni vagy kóklernek, korrekt üzletembernek, vagy szélhámosnak - mint minden más ember. De azt jól megjegyezni, hogy az antiszemita, az antiszemita. Nem meggyőzhető, nem megszelidíthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése