2014. október 21., kedd

Étolajgate - fideszes időhúzás

A magyar demokrácia olajgatenek nevezett botránnyal indult, de ebbe mindmáig nem bukott bele senki  fontos ember. Azóta is volt már jónéhány nagy botránynak induló ügy, de egyiket sem vitték végig sem igazságszolgáltatási, sem politikai vonalon. A magyar vezetés ebből következően láthatólag úgy gondolja, hogy a jelenlegi sem lesz kivétel. Ez is csak csoda, amely három napig tart. Ennek megfelelően igyekeznek a prominensek kommunikálni itthon és külföldön. Az sem zavarja őket, hogy az étolajgate nem belső, magyarországi skandalum. Volt már korábban is éles helyzete az Orbán - csapatnak az IMF-el és volt az EU-val, de mindet sikerült szép komótosan elplanírozniuk. Ezt tanulták meg a magyar honpolgárok is: nem izgatottak, ha a kormány bajba kerül, mert eddig mindig kivágta magát.

Nincs garancia arra, hogy az étolajgate is nem csak egy lesz a sorban. Alakulhatnak úgy a dolgok, hogy a rendszer fél lépést hátralép ebben - abban, de különben folytatja úgy, ahogy eddig tette. De alakulhat másképp is. Ha a kitiltás nem egy önmagában álló epizódnak bizonyul, akkor szerves eleme egy nem is rejtett sorozatnak, amelyben az utóbbi években az USA különféle prominensei és intézményei erős rosszallásukat fejezték ki a rendszer politikai elfajulása, külpolitikai és gazdasági irányvétele miatt. Ennek a sorozatnak egy- két látszatintézkedéssel, netán egy-két nem túl fontos fej lehullásával aligha lehet véget vetni. Akkor újabb - előre tervezett, vagy rögtönzött - USA -lépések várhatóak.

Ha az Orbán - rendszernek ebben a geopolitikai térségben való USA általi kategórikus elfogadhatatlansága van a feltételezhető lépéssorozat mögött, akkor az USA erről előbb - utóbb meggyőzi az EU prominenseit is. S a kettős nyomás eszkalálódását a NER csak időlegesen  bírhatja ki.

2 megjegyzés:

  1. A magyar kormány kivárt, hogy az USA hozzátesz-e valamit az eddig közöltekhez. Amikor kiderült, hogy nem, akkor szokás szerint elkezdte építeni saját verzióját az étolaj - áfabotrány ügyében. Ha nem lép valamit az USA bármilyen magyar témában, akkor a saját közönsége el fogja fogadni a hivatalos verziót és a téma storno.

    VálaszTörlés
  2. Vida Ildikó szárnyrakelése magasabb szintre emelte az ügyet.

    VálaszTörlés