2014. október 6., hétfő

Fb. bejegyzésem az ellenzéki szavazás - nem szavazás paradoxonáról

Az ellenzéki szavazás - nem szavazás paradoxona
A demokratikus ellenzék a kampányban és azt megelőzően annyi mindennel - amit tett és amit elmulasztott tenni - ábrándította ki, vagy egyenesen bosszantotta föl potenciális választóit, hogy teljesen érthető sokak gondolata: távolmaradásukkal fogják büntetni őket. Idáig ez egyértelmű: ha kevesebb szavazatot kapnak okt. 12.-én, mint idén tavasszal, az a saját választók büntetése lenne.
A paradoxon abban áll, hogy a nemszavazás is beleszólás az ellenzéki pártok jövőjébe. S nem csak azáltal, hogy egy hagyományosan ellenzéki településen egy jelentős Fidesz győzelem a következő években rontja az ellenzéki pártok, mozgalmak mozgásterét, lehetőségeit. Még nem is csak azáltal, hogy a rivalizáló demokratikus ellenzéki pártok nem egyformán gyengülnének a nagyarányú távolmaradással, mert nagyon elkötelezett híveik relatív aránya nem egyforma. Hanem ráadásul az egyes pártokon belül is megindulna a rossz eredmények után a számonkérés és ennek egyes irányzatok, csoportok a nyertesei, mások a vesztesei lennének.
Vagyis a távolmaradással a potenciális ellenzéki szavazó nem "az ellenzéket" bünteti, hanem csak annak egyes irányzatait. Másokat meg éppen segít. Ezt a választópolgár nem tudja előre felmérni. De az ilyen hatás létezésével jobb, ha jóelőre tisztában van és ezt is figyelembe veszi, amikor elmegy szavazni, vagy otthon marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése