2014. október 30., csütörtök

Orbánra ráégett az öntetszelgő "pávatánc"- vallomás

Amikor 2012-ben Orbán már tudta, hogy nem kell igénybe vennie az IMF- hitelt, amelyért korábban önmegalázóan fordulnia kellett, elhencegett azzal, hogy "pávatáncot" folytatott: úgy tett, mintha elköteleződne, holott tudta, hogy nem fog. Megtehette ezt az önleleplezést, mert 2 éven keresztül a világgazdaság mintegy aládolgozott. Ezért stabilizálni tudta rendszerét, jóllehet konszolidálni nem. Igaz, ezt nem is akarta.

A három, 2014-ben megnyert választás után végképp nyeregben érezte magát és - főleg a külpolitikánban - egyre kockázatosabbakat húzott. Az idei ősz azonban rosszul alakult számára. Az ismert okokból orosz - politikája botránykővé vált, veszélybe került a kritikus deficit - határ tarthatósága -hogy csak a legfontosabbakra utaljunk. Ez mind az USA-val való viszonyban, mind belpolitikailag kiélezte a helyzetet. Nyilvánvaló, hogy valamelyes visszavonulás nélkül kezelhetetlenné válhat a magyar hatalom helyzete.

Orbán makacssága és hiúsága ellenére eddig mindig megérezte, ha kritikus pontra érkezett és megtette azt a kisebb, vagy látszólagos hátralépést, amivel ellenfelei beérték és a hívei számára is emészthető volt. Most azonban ez sokkal nehezebbé, szinte lehetetlenné vált. S ennek okai közt ott van az is, hogy minden taktikai manőverére mindenki automatikusan rákiáltaná: PÁVATÁNC!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése