2014. október 27., hétfő

Szavahihetőségi válság?

A kormány pozíciójával történt valami közvetlenül harmadik ezévi győzelme után. Lépéseiben, kommunikációjában megzavarodott: késedelmesen áll elő a szokott kommunikációs paneljeivel és nincs is összehangolva, amit az egyes vezetői mondanak.

Az alap - ügy, ami a zavart okozza, hogy az USA vezető magyar állami, államközeli személyeket kitiltottt az Államokból. A kapcsolódó pedig a jövő évi adóemelések ügye, különös tekintettel az internet megadóztatására. A kialakult helyzet szempontjából nem maguk az ügyek az elsődlegesek, hanem a hatásuk. A kormányzat bizonytalankodása a nemzetközi színtéren kezdődött. Oka alighanem az volt, hogy nem látják az euro- atlanti partnerek jövőbeni lépéseit és ezért vártak ki. Az idő elteltével azonban valamit mondani kellett és feltehetőleg az eddigi politikai vonalvezetésük folytatását választották. Koherens koncepciójuk azonban láthatólag máig nincs. Lehetnek eltérő álláspontok a csúcsvezetésen belül is, hiszen már korábban is érkeztek hírek a belső hatalmi átrendeződésről. A bizonytalanságot zsigerileg a jelek szerint a saját politikai táboruk is megérezte. Ebbe a helyzetbe robbantak bele a hírek a választásokig titkolt jövő évi költségvetési tervezetről. A saját tábor az internet - adót olyan rosszul fogadta, hogy a kormányzópárt a még nyilvánosságra nem hozott javaslatoknál kevésbé drasztikus változatot máris beterjesztett a Parlament elé. s közben egy választások után szokatlan méretű, civil kezdeményezésű tüntetésre is sor került Budapesten, amelyen a jelek szerint a közelmúlt napokban a kormánypárt jelöltjeire szavazók is elmentek.

A kormányzat szilárd pozíciója és médiabefolyása, továbbá politikai rutinja alapján aligha számíthatunk gyors, földindulásszerű változásokra. Ám az felvethető, hogy - még ha rövid távon úrrá is tudnak lenni a bizonytalankodáson - kialakulhatott a saját táboron belül is egy olyan szavahihetőségi válság, amely a következő krízishelyzetekben válhat majd manifesztté. Ha ez a felvetés jogos, akkor a magyar rendszernek a külföldön és belföldön egyaránt feltételezett stabilitása a három ezévi megnyert választás ellenére immáron a múlté.

1 megjegyzés:

  1. A keddi újabb nagylétszámú kormányellenes tömegtüntetés, párhuzamosan a vidéki nagyobb városi filiáléival arra enged következtetni, hogy nem csinálhat úgy a NER, mint ha semmi se történt volna. Ha mégis így próbálkozna, akkor nagyonis labilis lesz alatta a talaj.

    VálaszTörlés