2014. október 25., szombat

Tűzvonalban



Magyarország a rendszerváltás környékén a tűzvonalban volt:a nyilvánvaló válságban lévő szovjet külső birodalom legingatagabb országa volt, ahol a "tábor" valamilyen fajta elhagyására leginkább voltak meg az objektív és szubjektív feltételek. A posztjugoszláv háború idején megintcsak a tűzvonalba került: a szilárd hátország egy nemzetközi (USA) akció számára. Ez az elitekben azt a téves hitet keltette, hogy nem lehet nagyot hibázni, vagy ha mégis, majd a "nagyok" rendbeteszik, amit kell.
Az, hogy az EU-ba a vártnál később, ímmel - ámmal és sokakkal együtt tömegesen vettek fel bennünket - nem bizonyult figyelmeztető jelnek. Nem vették észre, hogy kikerülvén a tűzvonalból nem olyan elnézőek a nagyok. Orbán volt az, aki megérezte, hogy a kisebb fontosság és figyelem körülményei között nem muszáj olyan illedelmesen viselkedni, a kilengésekért nem lesz nagy a büntetés - elég egy- két látszatengedményt tenni.
A másik tábor változatlanul nem értette a helyzetet: biztosnak tartotta, hogy ezt vagy azt a nagyok nem fogják tűrni - és erre építette a politikáját. Más forgatókönyve nem volt, így egyre inkább hitelét vesztette és kiszolgáltatottá vált a kettőshatalom,majd az új hatalom támadó hadműveleteinek. De nem értette meg a 2010-es rendszerváltó hatalom se, hogy korlátai vannak. Gazdaságiak is, a működés logikájából következőek is és külpolitikailak is. Abból, hogy egy nem tűzvonalban lévő ország belügyeiből az erős szövetségesek nem akarnak "ügyet" csinálni, mert vagy nem tudnának vele megbirkózni, vagy olyan drága lenne, hogy az nem éri meg nekik, a magyar hatalom arra a hibás következtetésre jutott, hogy nem is tud ügyet csinálni akkor se, ha akar.

A fékeket nem ismerő, szerencsés kezű kalandorpolitika most került krízisbe. Részben  saját fékevesztettsége, részben geopolitikai egybeesések miatt hirtelen ismét nemzetközi tűzvonalba került. Ezt nem volt képes időben felismerni és azt se fogja föl, hogy tűzvonalban nem ugyanazok a játékszabályok, mint a másodlagos fontosságú helyeken. Nehéz elképzelni, hogy a rendszer változatlan formában - megkésve - meg tudná állni a helyét a megváltozott feltételek között. Tűzvonalban taktikai blöff még talán lehetséges, de stratégiai semmi esetre se.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése