2015. április 30., csütörtök

Gyorsan hamvába holt Orbán - szélhámosság

A Fidesz karikatúra számba menő "nemzeti konzultációba" kezdett a bevándorlásról és szinte azonnal melléküldte a halálbüntetés témát is. A próbálkozásnak belpolitikai indítékai lehettek: a megerősödött Jobbiktól akarták visszavenni a jobboldali proteszt - politika népszerű témáit. Még mielőtt kibontakozhatott volna a Fidesz-akciója hazai terepen, jeges víz zúdult Orbán nyakába az Európai Únióból, aminek hatására kénytelen volt dezavuálni saját magát halálbüntetés - ügyben és azt is tudomásul kellett vennie, hogy bevándorlás ügyben is erősen korlátozott a mozgástere Európában.

Mi történt valójában? Orbán politikája hosszabb ideje a kör négyszögesítése: egyszerre akar az EPP tagszervezeteként a magyar jobboldali mainstream politika vezetője lenni,  miközben az Európában egyre kevésbé ritka jobboldali proteszt politika protagonistájaként is jeleskedik. Ezt a kunsztot az EPP eltűrte, de nyilvánvalóan folyamatosan mérsékletre próbálta inteni - kevés sikerrel. Mutatványait kiismerték és egyre idegesítőbbnek tartják. Ugyanakkor Magyarországon is egyre kevésbé működik a kettős szerep: a rossz kormányzás, a kiszámíthatatlanság, az önkény nem mutatják a mainstream jellegzetességeit, s közben a jobboldali protesztet hitelesebben képviseli az Orbán által epizodista szerepre szánt Jobbik. A meggyengült hazai pozícióban egy az európai konszenzussal érzékeny témákban szembemenő kalandor kampány érthető módon nem megértést, hanem ultimátumszerű felcsattanást váltott ki az EU mértékadó köreiből. Így az offenzív szélhámos próbálkozásból nem maradhat más, mint a görcsös arcmentő kísérletek.

Ebben az egész kavalkádban a hazai ellenzék jelentéktelen mellékszereplő maradt. Nem véletlenül. Szervezeti és személyi problémáik mögött ugyanis az a feloldhatatlan ellentmondás van, hogy a nem jobboldali ellenzéknek marad ugyan az európai konszenzus képviselete, de ennek limitált az országban a támogatottsága, másfelől elképzelhető lenne lendületes baloldali proteszt is, csak nem ugyanabból a táborból. Ráadásul egy baloldali proteszt eleve nem képzelhető el antikapitalista és antiglobalista vonások nélkül - ezt a pozíciót azonban a jobboldal már régen lefoglalta.

Nem tudhatjuk, hogy ezek után Orbán ragaszkodni fog-e a rendpárti és idegenellenes tematizáláshoz, tovább zilálva ezzel az amúgyis zavaros hazai politikai viszonyokat. Vagy jobb belátásra térve feltűnés nélkül ejti ezt a szélhámos próbálkozást és akkor ugyanott tartunk, ahol Veszprém és Tapolca után tartottunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése